akcija davanja krvi

Humanost ne jenjava ni u doba korone: Preko 40 davalaca krvi na današnjoj akciji

Vanredno stanje ne ometa redovno prikupljanje krvi u svim ovlašćenim transfuzijskim ustanovama i ono se odvija prema planiranom rasporedu, jer su krv i komponente stalno potrebne pacijentima.
Jedna takva akcija u organizaciji Crvenog krsta Aleksinac i Zavoda za transfuziju krvi Niš sprovedena je danas u prostorijama Centra za kulturu i umetnost Aleksinac i ovom prilikom prikupljena je 41 jedinica krvi. Krv je ponudilo 50 naših sugrađana, ali zbog povećanih mera opreza odbijeno je njih devetoro.

U cilju sprečavanja prenošenja Covid-19 infekcije, u transfuziji su za davaoce krvi implementirali dodatne mere kako bi obezbedili dovoljne količine bezbedne krvi za transfuzijsko lečenje. Većina mera su sastavni deo uobičajenog izbora davalaca krvi sa izmenama koje imaju za cilj samo da pojačaju nadzor u novonastaloj situaciji.

Po novim pravilima, davalac krvi ne može da se odazove akciji ako je u poslednjih 28 dana putovao izvan Srbije, ima prehladu, kašalj i kijanje, povišenu telesnu temperaturu ili ako je bio u kontaktu sa bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju korona virusom.

Naredna akcija prikupljanja krvi u Aleksincu biće održana čim se steknu uslovi, a svi koji su zdravi, a mogu i žele da daju krv ne treba ni na koji način to da odlažu zbog situacije sa korona virusom, poručuju iz Crvenog krsta Aleksinac i Zavoda za transfuziju krvi Niš.

 

Jedan komentar

  1. Super, s obzirom da i do 28 dana moze da prodje bez simptoma, mnogi ce dobiti krv zarazenu koronom. Bez testiranja se ne zna pouzdano ko je zdrav. Tako sto su ljudi preko transfuzije dobijali hepatitis C. Kod nas se krv uzima bez ozbiljne provere .

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 + 15 =