akcija davanja krvi

Хуманост не јењава ни у доба короне: Преко 40 давалаца крви на данашњој акцији

Ванредно стање не омета редовно прикупљање крви у свим овлашћеним трансфузијским установама и оно се одвија према планираном распореду, јер су крв и компоненте стално потребне пацијентима.
Једна таква акција у организацији Црвеног крста Алексинац и Завода за трансфузију крви Ниш спроведена је данас у просторијама Центра за културу и уметност Алексинац и овом приликом прикупљена је 41 јединица крви. Крв је понудило 50 наших суграђана, али због повећаних мера опреза одбијено је њих деветоро.

У циљу спречавања преношења Covid-19 инфекције, у трансфузији су за даваоце крви имплементирали додатне мере како би обезбедили довољне количине безбедне крви за трансфузијско лечење. Већина мера су саставни део уобичајеног избора давалаца крви са изменама које имају за циљ само да појачају надзор у новонасталој ситуацији.

По новим правилима, давалац крви не може да се одазове акцији ако је у последњих 28 дана путовао изван Србије, има прехладу, кашаљ и кијање, повишену телесну температуру или ако је био у контакту са болесном особом чији симптоми личе на инфекцију корона вирусом.

Наредна акција прикупљања крви у Алексинцу биће одржана чим се стекну услови, а сви који су здрави, а могу и желе да дају крв не треба ни на који начин то да одлажу због ситуације са корона вирусом, поручују из Црвеног крста Алексинац и Завода за трансфузију крви Ниш.

 

Један коментар

  1. Super, s obzirom da i do 28 dana moze da prodje bez simptoma, mnogi ce dobiti krv zarazenu koronom. Bez testiranja se ne zna pouzdano ko je zdrav. Tako sto su ljudi preko transfuzije dobijali hepatitis C. Kod nas se krv uzima bez ozbiljne provere .

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 1 =