Хоће ли успети да искористе Кошаву?

Ако све буде како треба, општина Алексинац ће кроз неколико година да добије ветропарк. У плану је да на територији пет месних заједница, након што буду спроведена мерења и након прибављања свих потребних дозвола, буде постављено тридесетак „ветрењача” за производњу електричне енергије.

То је и био повод да са председницима Месних заједница Мозгово, Брадарац, Суботинац, Рутевац и Вукашиновац одрже састанак представници предузећа „Ба трејдˮ (Bа тrade d.o.o.), предузећа које је покренуло иницијативу да на територији ових пет месних заједница изгради ветропарк.

− Пре него што кренемо у било какав даљи разговор са предузећем око потенцијалне инвестиције коју би они имали на територији наше општине, ја сам тражио од представника предузећа да направимо заједнички састанак са председницима месних заједница да бисмо пре свега упознали локално становништво са оним шта они планирају да граде у њиховом атару и да видимо како се и сами мештани изјашњавају око тога − рекао је председник општине Алексинац Далибор Радичевић.

Што се самог плана тиче он је још увек на бази идеје. Како планира предузеће „Ба трејдˮ на северном делу општине, на потезу поменутих пет месних заједница требало би да се изгради 30 ветрењача, а од њиховог рада користи би имала и сама Локална самоуправа.

− По том неком прелиминарном уговору, који су они нама доставили на увид, ми бисмо имали бенефит од продаје електричне струје који би предузеће остварило, односно 0,7 одсто од укупне струје која се прода Електропривреди Србије иде као нека врста донације општини, а преведено у новцу то би било око 400 хиљада евра на годишњем нивоу. Поред тога они би морали да одржавају и атарске путеве поред самог и у самом ветропарку, тако бисмо добили и одличне атарске путеве што су презентовали на основу искуава које имају са осталих локација − додао је председник Радичевић.

Међутим, до саме изградње ветропарка потребно је још много тога. Прво се покреће иницијатива да се изгради ветропарк на територији наше општине, а затим и истраживање да ли ружа ветрова задовољава ветропарк, односно биће мерење ветрова у следећих годину дана. Потом следи израда утицаја на животну средину и све сагласности које су неопходне за израду једног ветропарка пошто су то стубови велике висине, пре свега сагласност Министарства одбране због прелета авиона, сагласност Министарства екологије, затим се узимају у обзир и станишта птица, да ли ће то нешто реметити и уопште утицај на животну средину. Све су то неки елаборати који ће морати да прате сам пројекат пре издавања дозволе за изградњу.

− Ово је процес који неће бити завршен за месец дана, ни за два. У првих годину дана ће бити само мерење ветрова и да ли они задовољавају потребе ветропарка, а упоредо се израђују сви остали елаборати неопходни за сагласност. Најраније би са израдом ветропарка могло да се крене за 2 до 3 године од данашњег дана − проценио је председник Радичевић.

Да би направили први корак, представници Локалне самоуправе прво су се консултовали са мештанима ових села, да виде да ли ће се наићи на отпор у самој средини. Међутим, у ових пет месних заједница врло су заинтересовани за изградњу ветропарка, иако им је јасно да ту неће бити неког већег упошљавања, јер њима ће требати пар људи који ће касније одржавати или надгледати ветропарк, а локално становништво би било само ангажовано на његовој изградњи.

2 коментара

  1. Uradite prvo i uredite prvo ulice na periferiji grada, dajte im osvetljenja, vode i kanalizacije, uredite zaostale barake i ruinirane objekte koji su pod vasom ingerencijom, itd itd…pa onda trazite vetrove…skupite djubre po ulicama i trotoarima po celom gradu, pa se onda bavite zelenom energijom…

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + 1 =