Грчки колега о алексиначким сликарима

До краја месеца у Галерији ЦКУ је изложба на којој је презентовано 25 радова са Девете ликовне колоније УЛУА (Удружење ликовних уметника Алексинац) и претходних колонија. Свечано отварање је било 3. јуна, у склопу обележавања Дана општине. Тада су на изложби били и гости из грчке варошице Евани, у пријатељској општини Козани. Међу њима био је и Костас Диас, познати тамошњи сликар,  који од 1991. године живи у граду Козани и ради као професор у тамошњој средњој школи.

Он је рођен 1959. године, студије сликарства и вајарства је завршио у Паризу 1984. године. Након што је пажљиво погледао изложбу говорио је за наш портал о својим утисцима.

− Има слика које су између импресионизма и експресионизма, које ми се јако допадају. Такође, оно што је јако добро, то су и пејзажи. За мене, ово је први пут да долазим у Алексинац. То је једна веома лепа прилика да сретнем уметнике из вашега града, на једној оваквој изложби. Изложба је веома лепа − каже Диас.

Иако је први пут у нашој средини овај уметник се нада да то није и последњи.

− Покушаћу поново да дођем у ваш град наредних година, и надам се да ћу видети још изложби као што је ова, која је веома лепа. Нарочито ми се допадају пејзажи који одсликавају природу. Слике које су прављене по природи таквој каква је, где је сликар непосредно у додиру са пејзажем и слика оно што види − завршио је изјаву за наш медији овај гост.

Приликом превода изјаве са француског стручну консултацију пружила је Весна Јовановић, проф.француског језика у алексиначкој Основној школи „Вожд Карађорђе”. Како би јавност боље била упозната са радом Костаса Диаса послужили смо се фотографијама са његовог фејсбук профила.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + 6 =