Горњи Адровац: Значајно место за српско руско пријатељство, што треба доказати и доградњом спомен обележја

Обележавање Боја на Горњем Адровцу, иако је по календару прослава значајних историјских датума општинска манифестација, одавно обухвата шири круг поштоваоца слободарских идеја српског народа и допринос тој борби руских добровољаца.

Тако је било и у суботу, другог септембра, када је Порта цркве Света Тројица, у народу познате као Руска, била испуњена гостима не само са територије наше општине, већ и из многих других градова, као и са делегацијама Руске Амбасаде у Београду и Руског дома.

То се могло уочити и по написима на положеним венцима испред спомен обележја на месту где је погинуо руски добровољац пуковник Николај Николајевич Рајевски, учесник у Првом српско-турском рату 1876. године, по многима прототип лика Вронског у чувеном Толстојевом делу „Ана Карењина”. 

Венце на спомен обележје положиле су делегације Министарства одбране и Војске Србије, Општине Алексинац, Амбасаде Руске федерације у Републици Србији, Руског центра за науку и културу, Матице Руса, Кола српских сестара из Ниша, Савеза Козака Балкана, Жандармерије, Друштва српско-руског пријатељства „Православље”, Савета националних мањина Руса у Србији, УБНОР-а Алексинац, Удружења резервних војних старешина, Удружења „Пуковник Рајевски”.

Колико је значајно ово место за српску јавност указује и присуство Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија који је и служио свету литургију. Значај Горњег Адровца у неговању пријатељских односа између два братска народа у изјави за наш медиј истакао је и  Вјачеслав Чарски, заменик директора Руског дома у Београду.

− Наравно, ово место је веома важно и значајно за наше односе. За односе између Русије и Србије и Руса и Срба и личност господина Рајевског који је дао свој живот за Србију. То је једна од највеличанственијих, можда, тачки у нашој заједничкој историји и наравно ово место би требало да привуче што више пажње у будућности ‒ казао је овај гост из руске културне установе у престоници Србије.

На значај пропланка где је показана спремност српских бораца и руских добровољаца да се у борби за ослобођење жртвују ратујући против надмоћног окупатора, указала је и заменица председника општине Алексинац Маријана Радивојевић, која је предводила делегацију локалне самоуправе. Она је још и рекла да Горњи Адровац треба да буде инспирација младима када је у питању неговање патриотских осећања.

− Налазимо се на месту где смо дужни да искажемо поштовање према многострадалим прецима и добровољцима, као и њиховој великој љубави према Србији. Место где се пружа могућност младима да се упознају са слободарском и родољубивом традицијом наше славне прошлости ‒ напоменула је Радивојевић.

И док се одвијао културно-уметнички програм који је припремио Центар за културу и уметност Алексинац, на куполи цркве стајала је заштитна фолија наговештавајући наствак радова на санирању оштећења на објекту. Можда тај детаљ указује на боље дане за Горњи Адровац, што подразумева изградњу удобног пута и додатних објеката у Порти. Све би то требало да привуче још већи број посетилаца овом месту и оживи село које ће ускоро имати број становника колико је имало и за време Боја на Адровцу пре 147 година.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − four =