Gerontološki centar “Jelenac” u trci za licencu za pružanje socijalnih usluga u Aleksincu i Tešici

Poput mnogih ustanova u sistemu socijalne zaštite, i Gerontološki centar „Jelenac“ uključio se u trku za dobijanje licence za rad. Direktor Dragan Veselinović za Radio Aleksinac ističe da je gerontološki centar konkurisao za licenciranje usluga stanovanja u radnojim jedinicama Aleksinac i Tešica, dok se od usluge stanovanja uz podršku za sada odustalo jer nije predviđeno njeno finansiranje.

– Mi smo našu obavezu ispunili, a sada je na potezu resorno ministarstvo koje treba da pošalje inspektore socijalne zaštite da bi se utvrdilo da ono što smo naveli u prijavi odgovara stvarnom stanju i da nam se uruči licenca.

Da li će ova aleksinačka ustanova dobiti licencu, zavisi pre svega od toga u kojoj meri ispunjavaju uslove propisane Zakonom o socijalnoj zaštiti i pravilnicima o strukturalnim i funkcionalnim standardima. Naš sagovornik navodi da gerontološki centar uveliko ispunjava standarde u pogledu pružanja usluga i stručnog rada, dok su zahtevi koji se odnose na prostor, površinu objekata i njihovu opremljenost mnogo sporniji.

– Mi smo svesni da teško možemo da dostignemo te propisane strukturalne standarde. Oni su dobri i tome treba težiti, međutim za to su potrebna značajna finansijska sredstva. Gerontološki centar „Jelenac“ će se maksimalno truditi da u narednom periodu priđe tim standardima konkurisanjem na razne projekte iz evropskih fondova ili pri našim ministarstvima. Ministarstva pravde i finansija će raspisivati konkurse, a normalno, obraćamo se i našem resornom ministarstvu.

Planovi i dobra volja postoje, poručuje direktor Veselinović, ali je neophodno da pre svega država, a onda i drugi organi koji mogu da pomognu ulože određena sredstva kako bi do realizacije tih planova došlo.

– Nama je cilj i prioritetni zadatak dogradnja objekta u Tešici, gde bi bile smeštene kuhinja i trpezarija sa pratećim prostorijama. Na taj način bi se postojeći objekat rasteretio i bilo bi omogućeno da sve sobe budu sa maksimalno četiri kreveta, što i standard predviđa. To je naša želja, ali ja verujem da imamo snage i kapacitet da to dostignemo, normalno ako bude dobre volje od strane osnivača.

Kako nam je rečeno u Gerontološkom centru „Jelenac“, još uvek nije poznato kada će inspektori stići u Aleksinac i Tešicu, ali se nadaju pozitivnom ishodu posete i licenci, kako bi započeti projekti bili nastavljeni. Za dobijanje licence za rad od resornog ministarstva, pored državnih, konkurišu i privatne ustanove koje se bave socijalnom zaštitom.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + two =