Формира се Клуб новинара Алексинца и Сокобање

Новинари из Алексинца и Сокобање који су чланови Удружења новинара Србије одлучили су да покрену иницијативу за оснивање Клуба који би радио у оквиру овог најстаријег новинарског удружења у Србији. Иницијативни састанак за оснивање Клуба новинара Алексинца и Сокобање, одржан је 28. децембра у Дому омладине, када је донета одлука да члан Управног одбора УНС-а Милан Влајић технички реализује покренуту процедуру.

Клуб је покренуо и две иницијативе које ће упутити органима Удружења новинара Србије и локалној самоуправи у Сокобањи које се односе на очување сећања на допринос локалној средини преминуле новинарке Љиљане Николић, некадашње раднице Радио Сокобање. Један од предлога је да се на згради где је живела покојна колегиница постави спомен-обележје, а друга да се установи годишња награда за остварења у локалном новинарству и публикацији која ће носити име Љиљане Николић.

Чланови клуба и присутни новинари из алексиначких редакција су разматрали и стања у локалном новинарству и предложили одређене препоруке за његово унапређење. У домену финансија речено је да из алексиначког локалног буџета за пројектно и остало финансирање медијских кућа треба повећати издвајања, јер су она процентуално према величини Буџета мања него у околним општинама. Такође, и више од три пута мање него што је финансирано некадашње Јавно предузеће „Реч радникаˮ.

Такође, предложено је да Клуб преко УНС-а, НУНС-а и осталих које делегирају чланове комисије има већи утицај приликом информисања колега који су у Комисији о стварним активностима локалних медија, и тако спрече нелојални утицај финансијских и политичких моћника у медијима. Такође, би се спречило појављивање медијских кућа са стране које годинама добијају одређена средства, а њихов рад се углавном заснива на уступању термина за гостовање представника општинске власти и јавних установа и предузећа, без праћења догађаја на терену. По оцени дискутаната то није у потпуности локално информисање од јавног интереса за грађане општине Алексинац.

На крају је констатовано да се испитају статутарне могућности да чланови Клуба буду и медијски радници који нису чланови УНС-а како би се радило на унапређењу ове професије у локалним оквирима, а све у интересу јачања локалних капацитета за информисање грађана.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − seven =