Festival za najmlađe krajem maja

Na današnjoj sednici organizacionog odbora četvrtog Zipo festa ustanovljen je repertoar, a i cene ulaznica.

Iako je trebao da se održi krajem januara, zbog epidemijske situacije on je odložen za kraj maja, pa kako su se stekli svi uslovi mališani će u predstavama uživati od 25. do 30. maja.

Ovogodišnji selektor festivala je bila glumica i producent Jelena Stajkovac, a njen izveštaj prenosimo u celosti.


U kriznim vremenima najteže je duh sačuvati, ali nas upravo stanje duha čuva od moralnog, mentalnog, pa i fizičkog posrnuća. Suočavamo se preko godinu dana sa pandemijom za koju smo mislili da je samo na filmu moguća. Mnogima je upravo korona virus argument za nerad i bezvoljnost za sprovođenje, posebno aktivnosti u oblasti kulture. Ovu priliku koristim da se zahvalim Gradskom pozorištu „ Teatar 91“ na čelu sa Milenom Rašić na potrebi i motivisanosti da se uprkos svemu u Aleksincu održi Pozorišni festival za decu.

„Postoji jedna anegdota vrlo poučna za naše prilike. Kad je Hitler krenuo na Britaniju, kad su „meseršmiti”, „štuke”, „fau 1” i „fau 2” počeli danima da tuku London, premijer Vinston Čerčil je sabrao ministre da vide šta im je činiti. Postavilo se pitanje: kako namaknuti sredstva za odbranu zemlje, odakle uzeti? Jedan ministar je predložio da se funte namenjene kulturi prebace u ratni budžet. „A šta ćemo, onda, da branimo?”, pitanjem je reagovao premijer.“

Počastvovana sam što sam od samog početka deo ovog divnog tima.

I zaista, sagradili smo našu malu tvrđavu koju odlučno branimo, svesni da nas ona razlikuje od ostalih, postavši važan deo našeg identiteta.

 Često mi u glavi odzvanja ruska poslovica „Ne treba grditi ogledalo ako je lice ružno“.

Pri tom, u ovom slučaju pod licem smatram društvo. Od nas zavisi u kakvom ćemo društvenom ambijentu živeti. Dakle, zadatak nas odraslih je da stvorimo prostor za zdravo odrastanje naše dece.

Festivali za decu su važno kulturno jezgro svakog grada i prostor u kojem na kreativan i deci uzbudljiv način, imamo priliku da upućujemo na važne teme i suštinske vrednosti ( ljubav prema bližnjima, prijateljstvo, suživot između čoveka i životinje, požrtvovanje, ekologija ).  

I za mene, kao selektora bilo je uzbudljivo da u otežanim okolnostima i oskudnoj produkciji, sagledam sve i stanem u odbranu selektovanih predstava.

U ovogodišnju selekciju ušle su sledeće predstave:

1. „Pinokio kakvog još niste videli“
Po motivima teksta „Pinokio“ Peđe Trajkovića
Adaptacija i režija: Miodrag Dinulović
Kraljevačko pozorište

2. „Kli i Klak“
Tekst i režija: Mateja Popović
Čiča Mičino pozorište, Beograd

3. „Čarobnjak iz Oza“
Tekst: Aleksandra Glovacki po motivima Frenka  Bauma
Režija: Aleksandra Kovačević
Pozorište „ Bora Stanković “, Vranje

4. „Srebrni car“
Po motivima dramskog teksta „ Srebrni car “ Sanje Savić
Režija: David Alić
Puls teatar, Lazarevac

5. „Bela griva“
Rene Gijo
Režija: Predrag Stojmenović
Pozorište lutaka „ Pinokio “, Beograd

Draga deco i domaćini, očekuju vas sjajne predstave, divna glumačka ostvarenja, u kojima ćete uživati, a zajedno ćemo, na kraju festivala, slaviti pobedu pozorišne umetnosti nad još jednom pošasti koja je zadesila čovečanstvo.


Predstava koja je trebala da se odigra poslednjeg dana festivala, iz tehničkih razloga je otkazana, pa je na današnjem sastanku odlučeno da se pre dodele nagrada premijerno prikaže film o 30 godina rada Gradskog pozorišta “Teatar 91”.

Kako je u sali ograničen broj mesta predstave će biti emitovane preko interneta, a organizacioni odbor je odlučio da će ulaz na predstave za zainteresovane tokom festivala biti besplatan.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 + 9 =