Фестивал за најмлађе крајем маја

На данашњој седници организационог одбора четвртог Зипо феста установљен је репертоар, а и цене улазница.

Иако је требао да се одржи крајем јануара, због епидемијске ситуације он је одложен за крај маја, па како су се стекли сви услови малишани ће у представама уживати од 25. до 30. маја.

Овогодишњи селектор фестивала је била глумица и продуцент Јелена Стајковац, а њен извештај преносимо у целости.


У кризним временима најтеже је дух сачувати, али нас управо стање духа чува од моралног, менталног, па и физичког посрнућа. Суочавамо се преко годину дана са пандемијом за коју смо мислили да је само на филму могућа. Многима је управо корона вирус аргумент за нерад и безвољност за спровођење, посебно активности у области културе. Ову прилику користим да се захвалим Градском позоришту „ Театар 91“ на челу са Миленом Рашић на потреби и мотивисаности да се упркос свему у Алексинцу одржи Позоришни фестивал за децу.

„Постоји једна анегдота врло поучна за наше прилике. Кад је Хитлер кренуо на Британију, кад су „месершмити”, „штуке”, „фау 1” и „фау 2” почели данима да туку Лондон, премијер Винстон Черчил је сабрао министре да виде шта им је чинити. Поставило се питање: како намакнути средства за одбрану земље, одакле узети? Један министар је предложио да се фунте намењене култури пребаце у ратни буџет. „А шта ћемо, онда, да бранимо?”, питањем је реаговао премијер.“

Почаствована сам што сам од самог почетка део овог дивног тима.

И заиста, саградили смо нашу малу тврђаву коју одлучно бранимо, свесни да нас она разликује од осталих, поставши важан део нашег идентитета.

 Често ми у глави одзвања руска пословица „Не треба грдити огледало ако је лице ружно“.

При том, у овом случају под лицем сматрам друштво. Од нас зависи у каквом ћемо друштвеном амбијенту живети. Дакле, задатак нас одраслих је да створимо простор за здраво одрастање наше деце.

Фестивали за децу су важно културно језгро сваког града и простор у којем на креативан и деци узбудљив начин, имамо прилику да упућујемо на важне теме и суштинске вредности ( љубав према ближњима, пријатељство, суживот између човека и животиње, пожртвовање, екологија ).  

И за мене, као селектора било је узбудљиво да у отежаним околностима и оскудној продукцији, сагледам све и станем у одбрану селектованих представа.

У овогодишњу селекцију ушле су следеће представе:

1. „Пинокио каквог још нисте видели“
По мотивима текста „Пинокио“ Пеђе Трајковића
Адаптација и режија: Миодраг Динуловић
Краљевачко позориште

2. „Кли и Клак“
Текст и режија: Матеја Поповић
Чича Мичино позориште, Београд

3. „Чаробњак из Оза“
Текст: Александра Гловацки по мотивима Френка  Баума
Режија: Александра Ковачевић
Позориште „ Бора Станковић “, Врање

4. „Сребрни цар“
По мотивима драмског текста „ Сребрни цар “ Сање Савић
Режија: Давид Алић
Пулс театар, Лазаревац

5. „Бела грива“
Рене Гијо
Режија: Предраг Стојменовић
Позориште лутака „ Пинокио “, Београд

Драга децо и домаћини, очекују вас сјајне представе, дивна глумачка остварења, у којима ћете уживати, а заједно ћемо, на крају фестивала, славити победу позоришне уметности над још једном пошасти која је задесила човечанство.


Представа која је требала да се одигра последњег дана фестивала, из техничких разлога је отказана, па је на данашњем састанку одлучено да се пре доделе награда премијерно прикаже филм о 30 година рада Градског позоришта “Театар 91”.

Како је у сали ограничен број места представе ће бити емитоване преко интернета, а организациони одбор је одлучио да ће улаз на представе за заинтересоване током фестивала бити бесплатан.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 5 =