Епископ Арсеније посетио Горњи Адровац и најавио реконструкцију цркве

Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније јуче је, како је саопштено на сајту Нишке епархије, посетио цркву Свете Тројице у селу Горњи Адровац, подигнуту на месту страдања руског грофа Николаја Рајевског, палога у боју са Турцима 1876. године.

Епископ је у пратњи тима експерата, међу којима су били професор нишког Грађевинско-архитектонског факултета у пензији Мирољуб Самардаковић, представник Завода за заштиту споменика културе у Нишу Миле Вељковић и Зоран Раичић, грађевински инжењер из Ниша, обишао храм и храмовну порту. Том приликом разматрани су предстојећи кораци у процесу обнове целокупног комплекса, која ће бити покренута у наредном периоду.

Овај спомен-храм представља симбол заједничке борбе српског и руског народа за ослобођење од Турака подјармљених Словена, и сећања на све оне који су пали у овом племенитом подвигу, међу којима је један од најистакнутијих гроф Рајевски, каже се у званичној објави на сајту Нишке епархије поводом овог догађаја.

Обиласку Цркве у Горњем Адровцу присуствовао је, како је објављено на званичном сајту алексиначке локалне самоуправе, и председник општине Алексинац Далибор Радичевић, који је изјавио да је Влада Републике Србије већ обезбедила средства у износу од 13 милиона динара за планирану реконструкцију цркве која је знаменито место и има велики значај за општину Алексинац.

Казано је још и да су уз помоћ Владе Републике Србије у току претходне године урађени потребни припремни предмери, предрачуни и пројекти тако да ће у наредном периоду, највероватније у априлу, почети радови на реконструкцији ове цркве. Ове године је тачно 120 година од подизања овог храма и очекује се да у току године буду завршени радови на реконструкцији крова, фасаде, као и партерно уређење храма.

Како се овом приликом могло чути, предвиђено је да се у неком наредном периоду, у порти храма у Горњем Адровцу подигне и музејски комплекс где би била представљена стална поставка о биткама које су обележиле историју нашег краја и о страдању грофа Рајевског и његових сабораца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 16 =