bolnica

Епидемиолошки подаци за Алексинац

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац је и даље повољна. Према информацијама из ковид амбуланте у Житковцу број првих прегледа већ дуже време је на истом нивоу и знатно је мањи у односу на период када је ово подручје било захваћено другим таласом епидемије. Охрабрујући су и подаци из Опште болнице у Алексинцу. Број првих прегледа у њиховој ковид амбуланти је мали и креће се у просеку један до два пацијента дневно, а има дана када их није ни било.

И ПЦР тестови указују на повољну епидемиолошку ситуацију у нашој општини. Прошле седмице од 69 узетих узорака само три су била позитивна. На почетку ове недеље, у понедељак, од 14 рађених узорака ни један није био позитиван, у уторак је од 32 узета узорка код два пацијента потврђено присуство вируса корона, док јуче ниједан узорак од 19 није био позитиван. Овакви позитивни показатељи су евидентирани још у првој декади септембра.

Директор алексиначког Дома здравља епидемиолог др Родољуб Живадиновић потврдио је за наш медиј информацију о повољној епидемиолошкој ситуацији, али је упозорио да грађани морају и даље да се придржавају прописаних мера, као што је ношење маски у затвореном простору, држање физичке дистанце и редовно и темељно прање руку. Искуства у свету су показала да се само у недељу дана епидемиолошка ситуација може драстично погоршати ако не будемо опрезни. Слична упозорења стижу и од првог човека алексиначке Опште болнице др Горана Видића.

Из предострожности, републички Кризни штаб донео је одлуку да радно време угоститељских, трговинских и занатских објеката буде ограничено до 23 сата. Како је додатно појашњено, ова мера се не односи на апотеке и одређене бензинске пумпе.

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + nineteen =