Епидемиолошка ситуација у Алексинцу: Вирус мирује, али не спава

Према подацима Опште болнице у Алексинцу, епидемиолошка ситуација у нашој општини у протеклих десет дана била је повољна. Такав је и закључак Штаба за ванредне ситуације у општини Алексинац на седници одржаној данас.Закључено је још и да на снази остају све до сада донете мере, како општинског тако и републичког штаба.

У периоду од 8. до 18. октобра на вирус ковид тестирано је 106 особа, и њих шесторо је било позитивно. Пошто викендом није било узроковања, у тих седам радних дана четири су била без новозаражених, и по два дана су била са по једним и са двоје позитивних. Слични су и подаци о првим прегледима у ковид амбуланти Опште болнице и њих је у тих десет дана било свега четири.

До овакве ситуације се дошло постепено. У августу је од 733 узетих узорака 83 било позитивних, у септембру од 429 тестираних код 26 особа је регистрован вирус корона. У септембру је урађено 213 тестова и само је десеторо било позитивно.У августу је било 568 првих прегледа и 1.520 пацијената на терапији, у септембру првих прегледа је било 522 а на терапији 504, док је у октобру до данас првих прегледа било 288 и на терапији 184 пацијента.

И поред ових охрабрујућих резултата, алексиначки медицинари упозоравају да је неопходан опрез, нарочито сада када постоји реална опасност од поновног ширења вируса. Да се то не би десило,

Општински штаб је, на препоруку стручног дела, одлучио да спортским и културним манифестацијама присуствује комунални инспектор. Он би контролисао да ли се примењују обавезне прописане мере и оне активности на заштити од ковида које је навео организатор. Такође, казано је да ће код евентуалног погоршање стања са вирусом, а на основу упозорења здравствених установа, Штаб заседати и донети одговарајуће ограничавајуће мере.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × three =