Епидемиолошка ситуација никада гора

Бројке су неоумољиве, али и призори испред ковид амбуланти. Број заражених расте, а све већи су и редови испред ковид амбуланти. У Житковцу је служба повећана за још једног лекара, у Општој болноци медицинарима смена истиче у 20 сати, а осатју на послу до два ујутру. Трачак наде даје податак о благом смањењу броја првих прегледа.

Овако укратко бисмо описали тренутну епидемиолошку ситуацију у општини Алексинац након разговора са епидемиологом и директором Дома здравља у Алексинцу др Родољубом Живадиновићем.

− Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац је никада гора од почетка ове пандемије и то морамо јасно и отворено да кажемо. Ове недеље која је иза нас, имали смо 405 позитивних, то је 5 процената више него претходне недеље. Оно што нас мало теши је што почиње број првих прегледа да пада, али за свега 2,5 процената − објашњава др Живадиновић.

Наш саговорник каже да се налазимо  на врху епидемије, а да ли ће ова недеља да буде боља или гора од прошле видећемо.

− Дефинитивно је оптерећење ковид амбуланте максимално. Увели смо још једног доктора, тако да ће радним данима радити четири доктора преподне, четири поподне, од 7 ујутру до 20 сати, а викендом од 8 до 18. Заиста је огроман број прегледа, људи су јако болесни, имају много проблема. У ковид амбуланти опште болнице је заиста невероватан притисак. Чујем да је наша колегиница, да ли синоћ или претходно вече, радила уместо до 20 сати увече до 2 ноћу. Према томе можете да замислите колико је било оболелих − упозорава овај епидемиолог.

Колико је тешка ситуација може да се види и кроз бројке. У протеклој седмици је било 405 новозаражених, а недељу дана раније 386. Само десетак седмица унаназад било је свега 35 новозаражених. Број првих прегледа у претходних седам дана је био 763, што је нешто мање у односу на 783 у седмици раније.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − fifteen =