Epidemiolog o kovidu na području naše opštine

Epidemijska situacija na području opštine Aleksinac je stabilna iako je primećen nešto veći broj obolevanja dece. Juče, u aleksinačkim zdravstvenim ustanovama testirano je 113 pacijenata, a od Kovida-19 obolelo je 20 osoba. U prva dva dana ove sedmice je bilo po 27 novozaraženih.

Pre sedam dana, prethodne srede, od 134 urađena uzorka, 28 je bilo pozitivno na virus korona. Očito da se dnevni prosek novozaraženih stabilizovao na broju između 20 i 30 osoba, što je povoljnije u odnosu na avgust kada je u danu bilo preko 40 novoobolelih.

‒ Što se tiče Kovida-19 broj obolelih se kreće oko jednog nivoa već par nedelja unazad. Ono što je novina to je da je za par slučajeva, da kažem, porastao broj na dnevnom nivou u proseku, ali kako stvari stoje radi se isključivo o deci, što je i očekivano. Krenula je školska godina i za očekivati je da će doći do širenja kovida među decom. Međutim to širenje je za sada mnogo manje od onog koje smo mi očekivali tako da ga možemo slobodno nazvati i simboličnim ‒ objašnjava Rodoljub Živadinović, epidemiolog i direktor Doma zdravlja Aleksinac.

On još i kaže da je ohrabrujuće što ogromna većina ima veoma laku kliničku sliku.

‒ Klinička slika je uglavnom lakša nego ikada. Čak i oni koji imaju, da kažem težu kliničku sliku, i nju možemo nazvati lakšom u odnosu na kliničke slike koje smo imali u ranijim talasima. U svakom slučaju ogromnom većinom su to veoma laki klinički oblici ‒ odgovara ovaj epidemiolog na pitanje o stanju pacijenata koji su ovog leta i jeseni obolevali od Kovida-19.

Naravno preporučene epidemijske mere su još uvek na snazi pa je neophodno pridržavati se određenih procedura kada je u pitanju higijena i ponašanje u gužvi, naročito u zatvorenom prostoru.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × two =