Епидемиолог о ковиду на подручју наше општине

Епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац је стабилна иако је примећен нешто већи број оболевања деце. Јуче, у алексиначким здравственим установама тестирано је 113 пацијената, а од Ковида-19 оболело је 20 особа. У прва два дана ове седмице је било по 27 новозаражених.

Пре седам дана, претходне среде, од 134 урађена узорка, 28 је било позитивно на вирус корона. Очито да се дневни просек новозаражених стабилизовао на броју између 20 и 30 особа, што је повољније у односу на август када је у дану било преко 40 новооболелих.

‒ Што се тиче Ковида-19 број оболелих се креће око једног нивоа већ пар недеља уназад. Оно што је новина то је да је за пар случајева, да кажем, порастао број на дневном нивоу у просеку, али како ствари стоје ради се искључиво о деци, што је и очекивано. Кренула је школска година и за очекивати је да ће доћи до ширења ковида међу децом. Међутим то ширење је за сада много мање од оног које смо ми очекивали тако да га можемо слободно назвати и симболичним ‒ објашњава Родољуб Живадиновић, епидемиолог и директор Дома здравља Алексинац.

Он још и каже да је охрабрујуће што огромна већина има веома лаку клиничку слику.

‒ Клиничка слика је углавном лакша него икада. Чак и они који имају, да кажем тежу клиничку слику, и њу можемо назвати лакшом у односу на клиничке слике које смо имали у ранијим таласима. У сваком случају огромном већином су то веома лаки клинички облици ‒ одговара овај епидемиолог на питање о стању пацијената који су овог лета и јесени оболевали од Ковида-19.

Наравно препоручене епидемијске мере су још увек на снази па је неопходно придржавати се одређених процедура када је у питању хигијена и понашање у гужви, нарочито у затвореном простору.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + 8 =