Епидемијска ситуација: Најлошија летња седмица

Епидемијска ситуација на подручју наше општине прати кретања у остатку земље, па је током протекле недеље забележен раст броја оболелих од ковида 19. Јуче, у недељу, тестирано је у алексиначким здравственим установама 50 особа и код њих 9 је откривено присуство вируса, што је три пута више у односу на пре седам дана. Исти број оболелих, девет је био и у суботу од прегледаних 66 пацијената, што је знатно више у односу на прошлу суботу када је откривена само једна особа са вирусом корона.

На крају радне недеље, у петак, после дужег времена број заражених на дневном нивоу у нашој општини је био преко 20 особа. Од 99 узетих узорака код њих 24 је откривено присуство вируса корона.

И остали статистички подаци упозоравају да је вирус корона почео убрзано да се шири. У протеклих седам дана у три је био двоцифрен број заражених, у понедељак 12, четвртак 17 и у петак 24. У уторак је било 7 и у среду 8 са ковидом 19. У претходној седмици није био ниједан дан са двоцифреним бројем новооболелих.

У седмици иза нас тестирана је укупно 491 особа, у просеку дневно нешто више од 70, што је више у односу на претходну недељу када је анализирано 429 пацијената или око 61 дневно. Неповољнији су подаци када је у питању број заражених вирусом корона. У протеклих седам дана откривено је 86 пацијената оболелих од ковида 19 или у просеку преко 12 особа на дневном нивоу. У седмици раније забележено је 31 оболевање од ове болести или дневни просек од свега 4,4 лица.

Да се повећао број заражених указује и за сада ретка слика на нашим улицама и у радњама да су појединци поново почели да носе маске. Остаје нада, да је протекла седмица била само пролазни неповољни период који нас је подсетио у овим летњим данима да још нисмо рашчистили са ковидом 19.

Насловна фотографија: Илустрација (извор Гугл).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + 18 =