Епидемија у протекла два месеца: Ковид више “не плаши” грађане

Оболевање од ковида-19 за већину становништва није тако погубно као у протекле две године, али још увек има одређен број људи, нарочито старији и хронични болесници, за које је овај вирус опасан.

У марту је настављено са двоцифреним бројем новооболелих од ове болести на дневном нивоу. Јуче је у алексиначким здравственим установама тестирано 112 особа и њих 19 је било заражено. У уторак је било 20, а у понедељак 16 новооболелих.

У фебруару је било12 дана са двоцифреним бројем заражених, а у јануару свега три. Извештај о епидемијској ситуацији на територији општине Алексинац нашао се и на данашњој Седници Савета за здравље општине Алексинац.

У достављеном извештају из алексиначких ковид здравствених установа Савету за здравље општине Алексинац, примећује се да је у фебруару у односу на јануар дошло до повећања броја заражених. У првом месецу ове године тестирано је 3.129 особа и код њих 152 откривено је присуство вируса корона. Ако би то изразили у процентима дневно је анализирано је у просеку нешто више од 100 узорака и оболевало је нешто мање од пет особа на дневном нивоу. У фебруару се сумњало на ковид-19 код 3.044 лица, у дневном просеку близу 109 пацијената, али је само њих 245 оболело од ове болести или нешто мање од 9 особа по дану.

Пред члановима Савета за здравље нашао се и извештај о досадашњој вакцинацији и првом дозом неких од вакцина против вируса корона заштићено је 18.936 наших суграђана или процентуално нешто мање од 54 одсто становништва старости од 15 година па навише. Скоро за три процента је мањи обухват заштите другом дозом, а трећу је примило свега 30 одсто становништва. Код четврте и пете дозе тај обухват је још и мањи. Четвртом дозом или бивалентном вакцином заштићено је 2,68 одсто становништва од 15 година па навише, а петом свега 0,06, односно 21 особа.

У фебруару, у сарадњи са Црвеним крстом и Светском здравственом организацијом, у четири алексиначка села становници су могли да приме бивалентну вакцину, скоро на кућном прагу, али се овој акцији одазвало само пет особа.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − seven =