Епидемија у Алексинцу: Седмица за заборав, размишља се и о ванредном стању

Епидемиолошки подаци објављени на данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације су више него забрињавајући. По броју новооболелих и првих прегледа на подручју општине Алексинац постигнут је црни, неславни рекорд.

Директор Опште болнице др Горан Видић је упознао чланове Штаба да је у прошлој седмици тестирано 1099 особа и код њих 384 је откривено присуство вируса. Та недеља је за сада период када је било највише заражених и у односу на претходну седмицу, када је оболело 308 особа, повећање је за 24,7 одсто када су у питању новооболели и 7,3 одсто када је реч о првим прегледима. Др Видић је још и казао да је у протеклих седам дана у ковид амбулантама било 1.040 првих прегледа и да је дато 1.525 терапија.

Када смо код статистике, у протеклој седмици је забележена једна неочекивана појава. Уобичајено је да је највише тестираних и позитивних на вирус почетком седмице, у понедељак. Прошлог понедељка од 213 тестираних 78 је било позитивно, а на крају радне седмице, у петак, од 194 тестираних узорака 87 је било позитивно.

Ове податке потврдио је епидемиолог и директор Дома здравља др Родољуб Живадиновић који је епидемиолошку ситуацију у нашој општини назвао критичном, уз упозорење да смо у протеклој седмици премашили све црне рекорде и онај из децембра прошле године, као и овај из претходне седмице.

− Према томе, сви показатељи су и даље у порасту, број тестирања је велики и број позитивних је велики. Мислим да се и даље мере не поштују довољно. Надам се да ће и Републички кризни штаб и општински предузети неке додатне кораке да се обузда ширење пандемије − казао је др Живадиновић у изјави за наш медиј.

Он је на седници Општинског штаба предложио да уколико републички Кризни штаб не пооштри мере, да то за територију наше општине уради Општински штаб. Доношење овакве одлуке одложио је до наредне седнице први човек Општинског штаба Далибор Радичевић из два разлога, које је образложио.

− Ситуација у општини Алексинац није нимало повољна. У односу на прошлу недељу имамо повећање броја оболелих за више од 24 посто, што је већ знак за узбуну. Оно због чега сам ја тражио да одложимо увођење ванредне ситуације овде у општини Алексинац, што очекујем да ће Републички кризни штаб донети одлуку ригорознију него што је сада. Оног тренутка када ми у општини донесемо одлуку о ванредној ситуацији ми ћемо се заштити само делом. Алексинац није једино место где се повећава број заражених, долази до повећања готово у свим местима − каже Радичевић, сматрајући да за успешно сузбијање епидемије потребне су свеобухватне мере на теритодији целе Републике.

Да ли ће Алексинац донети оштрије мере од републичких, знаће се највероватније до среде, када ће бити познати епидемиолошки резултати за данас и сутра, за када се очекује поновно заседање општинског штаба.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 4 =