Епидемија у Алексинцу: Број оболелих расте, драматичан апел медицинара

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац је све тежа. Број заражених из дана у дан расте, па је почетком ове седмице оборен нови негативни рекорд. Према објавама на званичном сајту Дома здравља у понедељак је било 88 особа код којих је евидентирано присуство вируса и надмашен је рекорд од претходног понедељка када је таквих случајева било 77.

Јуче је био дан за заборав. По броју новозаражених може се рећи да је то био црни уторак. На вирус корона 71 пацијент је био позитиван. А само седам дана раније 40 узорака је било позитивно. Ако се настави овакав тренд очекује нас недеља која ће по броју новооболелих надмашити и рекордну прошлу седмицу. У тих седам дана било је 384 позитивних на вирус корона.

На званичном сјту алексиначког Дома здравља упућен је апел грађанима да се у наредне две недеље придржавају тренутних епидемиолошких мера, у супротном очекују нас још тежи дани.

− Апелујемо као никада до сада на све грађане општине Алексинац да смање контакте са другим особама наредне две недеље и сведу их на апсолутни минимум! У супротном доћи ће до експлозије ширења ове болести − стоји поред осталог на званичном сајту Дома здравља.

У поменутом тексту се као посебан проблем истиче што последњих дана бележимо све већи број оболеле деце, што до пре пар недеља није био случај.

Директор Дома здравља епидемиолог др Родољуб Живадиновић је позвао грађане да крајње озбиљно схвате ову пандемију.

− Ако то не учинимо, спремимо се да трпимо последице. Здравствени систем је пред колапсом. За који дан, ако се овако настави, вероватно неће бити места у болницама. Имајте то на уму! Шта ћемо онда? Тачно је да већина оболелих преболи ову болест без већих проблема, скоро сви са неким мањим или већим последицама које не угрожавају здравље за сада, али је проблем када се велики број људи разболи у кратком временском периоду. Тада једноставно не може бити довољно места у болницама и прети нам лош сценарио. Замислите себе да вас санитет довезе до болнице, а тамо једноставно нема места за вас. Сцена је стравична – поручује др Живадиновић у ауторском тексту на сајту Дома здравља и зато је још једном апеловао на одговорно понашање свих нас.

Ево како се кретао број позитивних у општини Алексинац протеклих недеља:

4 коментара

  1. Da li se neko pita zašto je covid ambulanta na 4 km od Aleksinca,zašto ne radi noću u jeku pandemije?Čime ti ljudi idu do tamo ako nemaju sopstveni prevoz?

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × three =