Економско снажење спречава насиље

Родна равноправност је била теама јучерашње трибине одржане у скупштинској сали, на којој су међу уводничаре били и представници Фондације „Дајана Пауновић”. Сама Дајана и председник Управног одбора фондације Марко Матић су истакли да је родна равноправност уско повезана за економски положај жене, нарочито у мање развијеним крајевима и на селу. У складу са том тезом, они су говорили и о демографској популацији која је све неповољнија, јер је Србија међу пет европских земаља које најбрже губе становнике.

Председник општине Алексинац, Далибор Радичевић је као домаћин скупа казао да је један од проблема ове средине тај, што годишње умре 600 лица више, него што буде рођено. Његова заменица Маријана Радивојевић је говорила о активностима алкесиначке локалне самоуправе у области родне равноправности истакавши да се радило и на оснаживању жена на сеоском подручју.

− У оквиру више пројеката које је спровело Друштво за развој креативности током 2019. и 2020. године, циљ је био побољшање положаја сеоских жена у алексиначкој општини и то кроз њихово учешће и заступљеност у јавном и политичком животу. Циљ ових спроведених истраживања био је добијање релевантних података, које смо искористили, пре свега за измену Локалног акционог плана за родну равноправност општине Алексинац − казала је заменица.

Правница Данијела Павловић, председника Комисије за родну равноправност и једнаке могућности општине Алексинац, је говорила о Локалном акционом плану из ове области о његовом спровођењу. Она је казала да су локалне демографске подстицајне мере појачање као што је финансирање вантелесне оплодње, давања за новоорођено дете, доделу сребрњака, ауто-седишта за децу и друго.

− Формирали смо Радну групу за родно одговорно буџетирање и у оквиру тога бих такође, истакла да смо једна од десет локалних самоуправа, која је подржана од стране Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена − истакла је Павловић.

Говорећи о потреби економског сагледавање жена, а нарочито самохраних мајки, Матић је појаснио коју би улогу требало да има држава.

− Од суштинске важности је да се економски вреднује и призна рад жена које су свој живот посветиле домаћинству, одгајању деце, бризи о породици. Нажалост, то до сада држава није препознала. Често се то правда великим финансијским издацима да нема довољно новца. Ја мислим да ми морамо да размишљамо у том смеру, јер жене, које су посветиле свој живот одгајању деце, у условима оваквих демографских трендова које имамо, заиста је неопходно и од круцијалног значаја да изградимо озбиљну популациону политику − каже наш саговорник.

Он још и сматра да би требало да држава одваја део новца, да те жене имају месечна примања док најмлађе дете не напуни 18 година и да се тим женама призна онај минимални радни стаж од 15 година, који је услов за добијање старосне пензије, једног дана.

Дајана Пауновић, се такође, слаже с тим да је економско јачање жене побољшава њен положај.

− Много жена трпи због те економске нестабилности, због економије. Просто немају избора могућности. Мислим да свака жена, заиста, која је економски оснажена, која има право на избор, сигурно неће трпети, наравно, ни насиље у кући. Тако бисмо смањили, наравно и стопу насиља која је велика. То је јако велики проблем, и јако тешко решив проблем, не само код нас него и на глобалном нивоу. Баш зато што мислим да жене нису довољно економски оснажене − каже наша саговорница.

Очито да има помака када су у питању изнете теме, али сигурно недовољно да би се драстично променили односи.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 3 =