Еколошки позив: Донесите стаклену амбалажу и будите хумани

Стаклена амбалажа често заузима непотребан простор у нашим оставама. Многи од нас да би се решили ње, бацају је са осталим смећем у контејнер. То је погрешно, нерационално и еколошки штетно. Бољи је начин да се прикључимо акцији коју води предузеће „Комуналне услуге”. Двострука корист, стакло одлази из наше средине на рециклажу, а добијен новац иде у хуманитарне сврхе.

Почетком лета Јавно комунално предузеће „Комуналне услуге” у партнерству са „Српском фабриком за рециклажу Грејач” и нашим локалним медијским кућама „Ал прес” и „Агро-пресс” покренуло је акцију прикупљања и одлагања амбалажног стакла. Од тада на плацу овог предузећа, некадашњи Ауто-сервис прекопута Мотела, постављена су два контејнера у која грађани могу да одложе ову врсту стакла.

Недавно су прве количине, два контејнера, преузете од стране фабрике у Грејачу, а ускоро ће бити спремне нове количине. Из „Комуналних услуга” позивају грађане да се прикључе овој еколошкој акцији  и да приликом чишћења просторија одвоје наведену врсту стакла и исто донесу на горенаведену локацију. Тамо ће наћи портира који ће им дати сва упутства. Новац који буде добијен прикупљеним стаклом биће уплаћен у хуманитарне сврхе.

‒ Што се тиче пројекта сакупљања стакла, иде неким својим током. Можда не баш очекивано али морам да истакнем да смо до сада предали два контејнера са стаклом. На основу тога, фирми је уплаћено неких 28 000 динара, што ћемо по договору и потписаном уговору проследити у хуманитарне сврхе. У овом моменту смо близу да испоручимо још два контејнера. Надам се да ће сигурно до краја године та количина бити испоручена Фабрици за рециклажу у Грејачу и да ћемо онда и за ту количину добити новац који ћемо проследити у хуманитарне сврхе – каже Далибор Марковић, директор Јавног комуналног предузећа „Комуналне услуге” Алексинац.

Стаклене и пластичне амбалаже су, са гледишта једног људског живота, вечне. Стаклена амбалажа захвална је за рециклирање, зато је изузетно важно да она не заврши на депонијама или никако у природи. Веома је битно да смо свесни тога и да отпад стварамо у великим количинама и ако га не рециклирамо нама и нашим наследницима не пише се добро. Савременици смо већ климатских промена које нам из године у годину доносе све екстремније природне појаве. Тога су свесни и у „Комуналним услугама” и најављују појачане активности.

‒ Трудићемо се да заједно, са пре свега школама на територији града, ову акцију подигнемо на већи ниво, где ћемо договорити у којим терминима и којим школама поставити контејнере како би ученици, пре свега, могли да количине стакла која се налазе у њиховим кућама и њиховим домаћинствима, а нису им потребне, предају, и тако заједно урадимо једну лепу и хуманитарну ствар ‒ објашњава Марковић.

И то је добар пут да наше друштво буде више заинтересовано за екологију. Млади најбрже уче и стичу нове навике, а и будућност остаје њима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 4 =