Еколошка разгледница са Бованског језера: Уместо посетилаца смеће

Уместо да натпросечно високе температуре овог априла на Бованско језеро измаме посетиоце и понеког смелог купача, током викенда на самој обали затекли смо призор који се нимало не уклапа у ову пролећну идилу. На такозваној првој плажи, са алексиначке стране, која је најпопуларнија и најуређенија, приметили смо више смећа, него људи.

Осим што је вода уз саму обалу мутна, она је препуна празних флаша, чаша, кеса и разних других отпадака.

Чак и да посетилац нема намеру да се купа у бованској води, призор је и више него непријатан. Уместо да ужива у сликовитим пејзажима предела, осећај је као да се налази усред депоније.
Па иако занемаримо то што је ова наша оближња оаза овако дочекала топле дане и надамо се да ће овај простор ускоро бити очишћен, не можемо да пренебрегнемо чињеницу да је ова вештачка акумулација направљена за потребе водоснабдевања. Чак и то што пролази кроз бројне филтере, толика количина пластике и смећа у води не чини је баш привлачном за конзумирање.

И пре него што осујемо паљбу против комуналаца, локалне самоуправе и разних других потенцијалних криваца, кључан је одговор на питање чије је то смеће и како је доспело у језеро. Осим нашег удела, треба испитати и учешће још неких „загађивача”.

С обзиром да слика говори више од хиљаду речи, наша екипа забележила је неколико фотографија. Њихов циљ није само да информишу него и да нас наведу да се запитамо и да се барем мало постидимо када следећи пут помислимо да уместо у канту смеће бацимо у природу.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + 18 =