Dve priče o srpskoj tragediji

Kragujevački dramski pisac i publicista Vladimir Đorđević predstavio je sinoć Aleksinčanima svoj roman „Krvavi Božić” koji je, kako autor ističe, zasnovan na stvarnim događajima i istorijskim činjenicama. Kroz ispovest glavnog junaka, oca Vasilija, Đorđević otkriva činjenice o još jednoj srpskoj tragediji o kojoj se veoma malo ili uopšte nije pisalo.

 

– Ove godine obeležavamo 100 godina od završetka Velikog rata u kojem su Srbi doživeli veliku golgotu, ali i ostvarili veliku pobedu. Srbi su i u Drugom svetskom ratu prošli kroz jednu golgotu koja je dugo bila prećutkivana i zataškavana. To je golgota koju je srpska, odnosno Jugoslovenska vojska u otadžbini pod vođstvom generala Dragoslava Mihailovića doživela u jesen 1944. i u zimu naredne godine. U toj golgoti kroz bosanske gudure i planine se i desio taj krvavi Božić koji je tačka iz koje sve kreće i u koju se sve vraća – rekao je Đorđević i naglasio da ovo nije samo drama njegove porodice, već i srpska priča, priča o tragediji koja je zadesila mnoga srpska domaćinstva tokom i nakon Drugog svetskog rata.

Odlomke iz romana čitao je kragujevački glumac Zdravko Maletić koji je priču o srpskim tragedijama nastavio na sceni Doma kulture odigravši monodramu Vladimira Đorđevića „Na taljigama u večnost”.

Maletić je igrao lik velikog vojvode Petra Bojovića, koji je po završetku Drugog svetskog rata uhapšen i u zatvoru od strane OZNE premlaćivan i ponižavan, a potom pušten da umre u svojoj kući, 19. januara 1945. godine. Na Novo groblje njegovo telo je prevezeno na taljigama. Sahrani niko nije prisustvovao jer je Radio Beograd objavio vest da će svaki građanin koji pokuša da dođe na sahranu biti uhapšen i krivično gonjen.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

two − two =