Две приче о српској трагедији

Крагујевачки драмски писац и публициста Владимир Ђорђевић представио је синоћ Алексинчанима свој роман „Крвави Божић” који је, како аутор истиче, заснован на стварним догађајима и историјским чињеницама. Кроз исповест главног јунака, оца Василија, Ђорђевић открива чињенице о још једној српској трагедији о којој се веома мало или уопште није писало.

 

– Ове године обележавамо 100 година од завршетка Великог рата у којем су Срби доживели велику голготу, али и остварили велику победу. Срби су и у Другом светском рату прошли кроз једну голготу која је дуго била прећуткивана и заташкавана. То је голгота коју је српска, односно Југословенска војска у отаџбини под вођством генерала Драгослава Михаиловића доживела у јесен 1944. и у зиму наредне године. У тој голготи кроз босанске гудуре и планине се и десио тај крвави Божић који је тачка из које све креће и у коју се све враћа – рекао је Ђорђевић и нагласио да ово није само драма његове породице, већ и српска прича, прича о трагедији која је задесила многа српска домаћинства током и након Другог светског рата.

Одломке из романа читао је крагујевачки глумац Здравко Малетић који је причу о српским трагедијама наставио на сцени Дома културе одигравши монодраму Владимира Ђорђевића „На таљигама у вечност”.

Малетић је играо лик великог војводе Петра Бојовића, који је по завршетку Другог светског рата ухапшен и у затвору од стране ОЗНЕ премлаћиван и понижаван, а потом пуштен да умре у својој кући, 19. јануара 1945. године. На Ново гробље његово тело је превезено на таљигама. Сахрани нико није присуствовао јер је Радио Београд објавио вест да ће сваки грађанин који покуша да дође на сахрану бити ухапшен и кривично гоњен.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − 9 =