Две Ане скувале победнички пасуљ, награда за гулаш „Капетану”

У селу Радевцу годинама се организује јединствена манифестација у општини Алексинац  посвећења пасуљу, намирници коју старије генерације сматрају типичним представником свакодневне српске, али и кухиња других народа. Оно што смо јуче поподне и синоћ видели у порти тамошње цркве Свете Марије Магдалене, где је одржано такмичење у кувању пасуља и гулаша, пасуљ као јело се враћа на јеловник наших породица. У саставу 11 екипа које су се надметале јуче на Велику Госпојину, која се празникује у Радевцу, било је доста младих који су се окупили око котлића и асистирали нешто искуснијим члановима тима.

Домаће екипе су по оцени трочланог жирија биле најуспешније. Прво место припало је тиму под називом „Ана – Ана” из Радевца, а другопласирана је такође екипа из овог села под називом „Мешовите девојчице”. Треће место у овој категорији припало је дружини под називом „Лавице” из суседног Крушја.

Да није лако скувати пасуљ по мери, могло се видети по уложеном труду. Победници су чак донели и артерску воду из двадесетак километара удаљене Нозрине.

‒ Пуно ми је срце, срећна сам. Све што радим, радим са љубављу и трудим се да то пренесен и на храну. Волим да кувам. За добар пасуљ битна је и вода и врста псуља који се кува. Све производимо за наше потребе, тако и пасуљ. Најбоље је домаће – каже Ана Илић из победничке екипе.

Она још и каже да деца обавезно једу кувано јело, и такав оброк је обавезан једном дневно. У овој породици пасуљ је на јеловнику једном до два пута недељно, зависно како се спрема. Оно што смо и ми приликом дегустације приметили јесте да је пасуљ укусан, а и лако сварљив. Што би се казало мајсторски скуван.

Марина Цветковић из трећепласиране екипе „Лавице” каже за да је за добар пасуљ потребно да се претходно добро припреми пасуљ, обавезно добра запршка са црним луком и неколико врста меса, сланина, буткица и слично. Она пасуљ, као и већина нас, набавља у трговинама, а због отежане производње и чињенице да у селу нема ко више да производи пасуљ, нема ове намирнице на нашим пољима.

Иако стручна јавност пасуљ сматра здравом и неопходном намирницом која би требало макар једном недељно да се нађе на трпези, има и оних који приоритет дају месу. Они су синоћ показали своја умећа у припреми гулаша. На такмичењу у овој категорији учествовало је осам екипа. Жири је сматрао да је најукуснији гулаш припремила дружина из Крушја под називом „Капетан”, а друго место је припало домаћој екипи из Радевца „Милтод”. Да и Београђани знају да кувају добар гулаш, а не само да дегустирају показала је и екипа из престонице „Наша ствар” која је освојила треће место.

За победничке екипе обезбеђени су пехари, медаље и дипломе, а за добротворе који су допринели успешној реализацији манифестације захвалнице. Организатори такмичења су Месна заједница Радевац и Црквени одбор, уз помоћ Општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 4 =