Protivotrov

Doza „protivotrova” za odbranu od gluposti

Predstavljanjem knjige aforizama „Protivotrov” autora Bojana Ljubenovića, urednika rubrike „Trn” u „Večernjim novostima”, sinoć je u našem gradu počeo dvodnevni Festival humora i satire „Južnjačka uteha”. Promocija „Protivotrova” održana je u Biblioteci „Vuk Karadžić”, a o knjizi su govorili Siniša Golubović, Slavoljub Vasić i sam autor.

̶ Moja nova knjiga aforizama ‘Protivotrov’ je izašla nedavno i u njoj je više od hiljadu političkih aforizama koje objavljujem u rubrici ‘Trn’ u ‘Večernjim novostima’ gotovo svakodnevno. ‘Protivotrov’ je, naravno, simbolika jer ja smatram da su aforizmi zaista protivotrov za sav društveni otrov koji nas okružuje, bilo da je on politički ili svakoliki drugi. Mislim da možemo uz dobre aforizme da se malo odbranimo jednog dela najezde gluposti, licemerja, laži, prostakluka i raznih drugih nepočinstava koje nas okružuju i da je to jedan od načina da odbranimo i sebe lično i svoju psihu i okolinu i na kraju krajeva čitavu zemlju. To je neka vrsta malog otpora koji verovatno ne može da pobedi taj jedan talas primitivizma, ali možemo prosto da kažemo da smo probali. Ja sam uz pomoć ove knjige probao da učinim nešto, da li sam u tome uspeo proceniće čitaoci ̶ rekao je, pored ostalog, za naš portal Goran Ljubenović. 

Protivotrov

U okviru Festivala, sinoć su u Domu kulture odigrane dve monodrame „E, moj Todore” i „Ima jedna zemlja”, koje su nastale po Ljubenovićevom romanu „Srbijo, Bog ti pomogao” i njegovoj knjizi „Pisma iz Srbije”.

Festival humora i satire „Južnjačka uteha” nastavlja se večeras. U Art galeriji Doma kulture u 18 sati biće otvorena izložba „Sašave karikatureˮ autora Saše Dimitrijevića iz Niša i održana promocija knjige aforizama „Homo satirikusˮ Aleksinčanina Slavomira Vasića. Sat vremena kasnije, u Velikoj sali biće održano Veče humora i satire na kome će, pored aleksinačkih aforističara Slavomira Vasića i Ivana Matejevića, učestvovati i velika imena srpskog aforizma iz Beogradskog aforističkog kruga.

Organizator festivala je Centar za kulturu i umetnost u saradnji sa Bibliotekom „Vuk Karadžićˮ.

Srećan sam što je oživela „Južnjačka uteha” 

̶ Odlična je ideja o organizovanju ovakve vrste festivala. Ljudi koji se bave ovim festivalom su veliki entuzijasti i vrlo su kreativni. Ostalo je da ih lokalna samouprava podrži materijalnim sredstvima koja nisu velika. Aforističari nikada nisu bili umetnici koji puno koštaju, a mislim da bi ovaj festival mogao da proslavi Aleksinac na međunarodnom nivou i da se prosto nađe kao jedan ozbiljan festival na kulturnoj mapi Srbije. Festivala i ima i nema ih mnogo, neki se gase, neki se rađaju. Ja sam jako srećan što je ‘Južnjačka uteha’ ponovo oživela i nadam se i želeo bih da tako bude i narednih godina ̶ rekao je za naš portal Bojan Ljubenović. 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − five =