Protivotrov

Доза „противотрова” за одбрану од глупости

Представљањем књиге афоризама „Противотров” аутора Бојана Љубеновића, уредника рубрике „Трн” у „Вечерњим новостима”, синоћ је у нашем граду почео дводневни Фестивал хумора и сатире „Јужњачка утеха”. Промоција „Противотрова” одржана је у Библиотеци „Вук Караџић”, а о књизи су говорили Синиша Голубовић, Славољуб Васић и сам аутор.

̶ Моја нова књига афоризама ‘Противотров’ је изашла недавно и у њој је више од хиљаду политичких афоризама које објављујем у рубрици ‘Трн’ у ‘Вечерњим новостима’ готово свакодневно. ‘Противотров’ је, наравно, симболика јер ја сматрам да су афоризми заиста противотров за сав друштвени отров који нас окружује, било да је он политички или сваколики други. Мислим да можемо уз добре афоризме да се мало одбранимо једног дела најезде глупости, лицемерја, лажи, простаклука и разних других непочинстава које нас окружују и да је то један од начина да одбранимо и себе лично и своју психу и околину и на крају крајева читаву земљу. То је нека врста малог отпора који вероватно не може да победи тај један талас примитивизма, али можемо просто да кажемо да смо пробали. Ја сам уз помоћ ове књиге пробао да учиним нешто, да ли сам у томе успео процениће читаоци ̶ рекао је, поред осталог, за наш портал Горан Љубеновић. 

Protivotrov

У оквиру Фестивала, синоћ су у Дому културе одигране две монодраме „Е, мој Тодоре” и „Има једна земља”, које су настале по Љубеновићевом роману „Србијо, Бог ти помогао” и његовој књизи „Писма из Србије”.

Фестивал хумора и сатире „Јужњачка утеха” наставља се вечерас. У Арт галерији Дома културе у 18 сати биће отворена изложба „Сашаве карикатуреˮ аутора Саше Димитријевића из Ниша и одржана промоција књиге афоризама „Хомо сатирикусˮ Алексинчанина Славомира Васића. Сат времена касније, у Великој сали биће одржано Вече хумора и сатире на коме ће, поред алексиначких афористичара Славомира Васића и Ивана Матејевића, учествовати и велика имена српског афоризма из Београдског афористичког круга.

Организатор фестивала је Центар за културу и уметност у сарадњи са Библиотеком „Вук Караџићˮ.

Срећан сам што је оживела „Јужњачка утеха” 

̶ Одлична је идеја о организовању овакве врсте фестивала. Људи који се баве овим фестивалом су велики ентузијасти и врло су креативни. Остало је да их локална самоуправа подржи материјалним средствима која нису велика. Афористичари никада нису били уметници који пуно коштају, а мислим да би овај фестивал могао да прослави Алексинац на међународном нивоу и да се просто нађе као један озбиљан фестивал на културној мапи Србије. Фестивала и има и нема их много, неки се гасе, неки се рађају. Ја сам јако срећан што је ‘Јужњачка утеха’ поново оживела и надам се и желео бих да тако буде и наредних година ̶ рекао је за наш портал Бојан Љубеновић. 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − 3 =