Доктор пчеларства Долашевић о односу цене и квалитета меда

Изазови савременог пчеларства и како даље је била тема синоћног предавања др сц. Слободана Долашевића алексиначким пчеларима. Друштво пчелара Алексинац и ове сезоне организоваће 11 стручних предавања за своје чланове. Едукативни циклус је почео новембра и наставља се и наредних месеци.

Синоћни скуп у Галерији Дома културе је окупио већину чланова алексиначког удружења. Предавач Долашевић је и доктор пчеларства, а главне изазове за пчеларе Србије евидентирао је у три групе.

− Тешко је дефинисати изазове укратко. Постоји пуно начина на које можете да приђете савременим изазовима. Пре свега, ту бих се базирао на самом меду, на цени меда, генерално на тржишту меда данас у Србији. Други изазов је сама технологија пчеларења, односно то које су то савремене технологије, савремени приступи самом пчеларству, а  трећи изазов би био савремене болести и потешкоће у пчеларству у смислу вируса – објаснио је овај предавач.

Када говоримо о ценама производа наш саговорник истиче да је право питање квалитет, односно да ли се ради о правом меду или фалсификатима. Он каже да на прво место увек треба да ставимо квалитет, здравље, а тек после можемо причати о цени.

− Када је нешто квалитетно онда самим тим не можемо рећи да је скупо, ако је нешто неквалитетно то је увек најскупље. Али, не у смислу финансија, већ скупо у смислу вашег здравља. Ако једете нешто што је јефтино, а неквалитетно, то ће вас највише коштати – појаснио је др Долашевић.

Када говори о болестима код пчела и како их заштитити, овај стручњак каже да то није већи проблем код професионалаца и едукованих пчелара. Већи је проблем за хобисте.

− Уколико имате правилан приступ пчеларству мислим да није велики проблем, међутим уколико се пчеларством бавимо више из хобија и уколико имамо неке друге приоритете онда, наравно, све те болести, потешкоће долазе на наплату – завршава разговор за наш медиј овај доктор пчеларства.

Следеће предавање за чланове Друштва пчелара заказано је за 1. фебруар, о теми и како присуствовати овој едукацији можете детаљније сазнати на сајту пчеларске организације.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 4 =