Poljoprivreda

Dok konkurs traje neizvesno da li će biti para za sve

Ovogodišnji javni poziv Fonda za razvoj poljoprivrede Opštine Aleksinac još jednom je potvrdio da postoji veliko interesovanje među poljoprivrednicima za subvencije koje se odobravaju iz opštinske kase. Osim velikih gužvi prvog dana prijema dokumentacije i pokušaja poljoprivrednika da samoorganizuju uvođenje reda, na značaj ovog konkursa pokazuje i činjenica da je u prvih nekoliko dana predato 146 zahteva.

Za sada se još ne zna da li ima preostalih sredstava i kakve su šanse poljoprivrednika koji će podnositi zahteve do 13. jula, do kada zvanično traje konkurs.

Prema prvim nezvaničnim podacima, samo prvih 90 zahteva su u vrednosti skoro 10 miliona dinara, a ukupno je ove godine na raspolaganju 12 miliona dinara. Što znači da ako prvih 90 zahteva ispunjavaju uslove, odna će ostati još oko dva miliona za raspodelu. Ukoliko se nastavi takav trend potraživanja, koji je u proseku kod prvih devedeset oko 100 hiljada dinara po zahtevu, vrlo je neizvesno da li će biti novca za svih 146 podnetih prijava.

Naravno, poljoprivrednici imaju pravo da konkurišu do 13. jula, a ovi izneti podaci su samo preliminarni i nezvanični. Oni koji ovih dana planiraju da kupuju novu poljoprivrednu opremu za koju bi tražili subvencije, pre nego što se odluče na taj korak, najbolje je da dodatne informacije potraže u Odeljenju za poljoprivredu Opštinske uprave u Aleksincu.

 

Jedan komentar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 × 1 =