Добар поглед!

За око 340 ловаца, чланова житковачког Ловачког удружења „Тигар”, у недељу почиње ловна сезона и они ће у недељу од 7 до 15 сати ловити зеца и фазана.

У ловишту Ловачког удружења „Тигар” из Житковца ловна сезона трајаће седам недеља на фазана, у две ће се ловити и зец, а након тога се креће у лов на крупну дивљач, односно дивље свиње, који траје до краја фебруара наредне године.

− У нашем ловишту ситуација са ситном дивљачи, зец и фазан, је солидна. Проблем ће можда бити почетак зато што је поље још увек обучено, кукурузи нису обрани, па ће почетак можда бити тежи, али надамо се да ће ситуација бити добра − рекао је Марко Савовић, управник Ловишта.

Иако неупућени сматрају да су ловци само људи који недељом одлазе у поље да улове животиње, та слика је мало другачија. Ловци су пре свега спортисти који брину о животињама, па није реткост да се из лова врате празних ранчева.

Поред одстрела, постоје и дужности ловца. На пролеће је организовано бројање дивљачи, ловци зими врше прихрану и изношење соли, а на јесен праве хранилишта и појилишта. Њихова обавеза је такође и да уклањају штеточине из ловишта. Највећи непријатељ зеца и фазана је шакал, који је пренамножен у овом ловишту.

− Поводом шакала, као и у целој Србији он је у порасту, радимо на његовом смањењу. Наша служба и ловци су до сада одстрелили десетак шакала и неких четрдесет лисица. Имамо устрељена три вука. Да напоменем да је и вук у порасту код тих предатора − додао је управник Савовић.

За разлику од прошле године, када је ловна сезона стартовала на територији читаве општине истог дана, овог пута са десне стране Јужне Мораве лов почиње недељу дана касније, па ће чланови Ловачког удружења „Делиград” из Алексинца тек наредне недеље изаћи у поља.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 5 =