До пререгистрације газдинства уз помоћ саветодаваца ПССС Ниш

Сви пољопривредници који имају регистровано пољопривредно газдинство и још нису одрадили пререгистрацију, а не сналазе се на рачунарима, могу да се обрате саветодавцима из Пољопривредно стручне и саветодавне службе Ниш који имају привремену канцеларију у Алексинцу.

Саветодавци ће до краја месеца сваког дана боравити у алексиначком Дому културе од 9.30 до 15.30 и пружаће стручне и практичне савете поводом регистрације преко еРПГ-а.   

− Што се тиче пререгистрације пољопривредних газдинстава пољопривредници треба да понесу паметан телефон или чиповану личну карту коју су однели пре тога у СУП и издали су им четвороцифрени квалификациони код или паметан телефон, онај папир са параметрима који смо издавали или су узимали у пошти и трезору и структуру биљне производње како би брже прошли кроз газдинство и уписали културе које имају на својим парцелама − рекла је Гордана Цветковић, саветодавац ПССС Ниш.

Иначе, обнова регистрације пољопривредних газдинстава у 2023. години је обавезна и предуслов је за остваривање права на субвенције у 2023. години. На сајту еАграр, стоји да је рок за обнову регистрације пољопривредних газдинстава 31. март 2023. године. Ако се не обнови регистрација до тада, газдинство губи активни статус и неће имати право на субвенције.

Овакав систем пререгистрације многи не подржавају, а међу њима је један од навећих пољопривредних произвођача на територији општине Алексинац Срба Трифуновић из Лужана.

− Колико видим овде 80 посто људи је преко 60 година, већином су старији људи носиоци пољопривредних газдинстава. Сви су неупућени, сви су необавештени и не знају да се сналазе. То је један велики колапс да је чудо једно − каже Трифуновић.

По њему, еАграр је уведен само да што више људи отпадну, да држава што мање субвенција да пољопривредницима и ствар је у томе да ће се многи разочарати, напустити, престати да обнављају регистрације и с тим изгубиће права на субвенције.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − nine =