Ђурђичка киша милија од Ђурђевданске

После дужег времена без падавина и велике суше, јучерашњој киши највише су се обрадовали пољопривредници.

Према подацима на званичном сајту Републичког хидро-метеоролошког завода, јутрос је највише падавина измерено на мерном месту подно Лесковика. У Рсовцу је у протекла 24 часа пало 19 литара кише по метру квадратном, а посматрајући табелу, на другом месту је мерно место у Глоговици где је измерено 16,3 литра кише. У Гредетину је забележено 13 милиметара воденог талога, а у Породину за два и по литра мање.  Најмање кише, према званичним подацима, пало је у подбуковишком делу наше општине. На мерном месту у Мозгову забележено је 8,6 литара кише.

Ове падавине су прве „озбиљније” кише од почетка сетве озимих стрних жита која се налази у различитим фазама развоја. Струшњаци Пољопривредно саветодавне и стручне службе Ниш кажу да су она жита која су сејана на време, у оптималном року, формила солидне склопове, искористила повољну влагу и никла.

− Имамо јако неуједначене и ређе склопове биљака. Има чак и усева који нису никли и надамо ће да од ових сада падавина кренути ницање. Има такође парцела које нису посејане, јер су произвођачи чекали неке количине падавина да би одрадили све предсетвене радове и припремили сетву. Ове падавине сигурно могу да помогну усевима зависно од количине, типа земљишта и надамо се да ће обезбедити благовремно ницање. Да ли ће усеви бити добро припремљени за зиму, зависи од даљих фактора − оценио је Саша Станковић, саветодавац у ПССС Ниш.

Како додаје Станковић, ова јесења сетва је изузетно тешка, дуга, време дозвољава да се ради сетва, али још увек и ово није нека количина кише да бисмо ми били задовољни.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 5 =