Могу да се пријаве нови корисници Народне кухиње

Од самог почетка ове године алексиначки Црвени крст реализује пројекат Народне кухиње, односно услугу у оквиру социјалне заштите. Захвауљујући општини Алексинац, а у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања они обезбеђују бесплатни оброка за најугроженије, болесне и старе грађане.

Ова услуга обухвата 150 оброка дневно, а на крају месеца се ажурирају листе корисника. Са листе се склањају корисници који не преузимају редовно оброке, а и они који због промене материјалног стања више не испуњавају критеријуме, тако да се сваког месеца могу пријавити нови корисници.

− Услуге наше Народне кухиње су усмерене према онима којима су најпотребније. То су наши најугроженији, најстарији, болесни и социјално угрожени суграђани. Имамо 150 корисника којима преко Народне кухиње дистрибуирамо 4500 куваних и 1200 сувих оброка на месечном нивоу. Сви наши суграђани који су заинтересовани за услуге Народне кухиње и испуњавају све критеријуме, могу поднети захтев, информисати у Црвеном крсту Алексинац којима смо на располагању сваког радног дана − рекла је Јелена Петровић, сарадник алексиначког Црвеног крста.

Иначе, критеријуми за поделу бесплатних оброка су самохрана старачка домаћинства без прихода, лица неспособна за рад, породице где су оба родитеља остала без запослења и извора прихода, душевно оболела лица и лица ометена у психофизичком развоју, породице на граници остваривања права из социјалне заштите, угрожене породице без сталних прихода то су корисници социјалне новчане помоћи, угрожене породице са више деце-вишечлане породице, угрожене породице са самохраним родитељем и друга лица за која стручна комисија оцени да спадају у категорију социјалну угрожених грађана општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + eighteen =