Дивље депоније биће уклоњене, позив месним заједницама

Стручни тимови Јавног комуналног предузећа „Комуналне услуге” и алексиначке локалне самоуправе ових дана обилазе подручје општине Алексинац и евидентирају појаву дивљих депонија. У нашој општини се организовано прикупљање смећа обавља у свим насељима. И поред такве покривености, нажалост, јављају се дивље депоније, које се захваљујући средствима претежно из општинског Буџета, периодично уклањају.

Локална самоуправа је и ове године одредила одређена финансијска средства за акцију уклањања дивљих депонија. Из „Комуналних услуга” најављују да ће они у оквиру својих могућности, део чишћења ових депонија обавити и сопственим средствима. На тим дивљим депонијама, поред грађевинског материјала, налази се најчешће и кабасти отпад.

Deponije
Фотографија из архиве

Директор „Комуналних услуга” Далибор Марковић нам је казо да је претходних година било неког смањена количине отпада, али да се сада запажају нешто веће депоније близу града.

− Мислим на депонију ка Глоговици, непосредно у старом кориту реке Јужне Мораве, непосредно испод Глоговице и Бујмира, али оно што запажамо, ту је пре свега грађевински шут, односно грађевински материјал. Свакако ћемо после анализе и прикупљања података са терена, кренути у чишћење дивљих депонија – појашњава Марковић.

Наш саговорник указује да на тим депонијама има и кабастог отпада, па најављује проширење повремених акција којима се преузимају овакви материјали од грађана и одвозе на депонију.

− Ми ту акцију имамо минимум два пута годишње. Једном на пролеће и једном на јесен. Трудићемо се да у сарадњи са месним заједницама, отворен је позив током целе године, које желе да се укључују и заједно са нама организују акцију прикупљања отпада. Да они организују акцију, а да им ми у одређеном периоду, рецимо у петак, однесемо контејнер и оставимо  за кабасти отпад, да они током викенда спроведу ту акцију и да нас обавесте да у понедељак или уторак одемо по контејнере и вратимо их, без икакве накнаде, све у циљу смањења дивљих депонија ‒ појаснио је наш саговорник.

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Архива Ал прес).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × one =