Дете је биће које треба неговати

Друго вече Зимског позоришног фестивала за децу било је резервисано за глумце Народног позоришта „Стерија” из Вршца и представу „Папагаји” Аутор текста и редитељ Драган Џанкић упризорио је вечну и увек актуелну тему – однос родитеља и деце.

Кроз свакодневицу једне савремене породице, Џанкић даје одговоре на многа питања која се јављају као последица диктата данашњице и њених „плодова” попут јурњаве за каријером, егзистенцијом и неким другим више-мање важним стварима.

‒ Ова представа носи централни проблем а то је време капитализма, а један од основних постулата на којима почива савремени капитализма јесте похлепа. Због тога често занемарујемо једни друге па и децу правдајући то оним ‘идем да радим’, а тај рад се претвара у једну трку за више новца, претвара се у похлепу. То је проблем западног света који како неки кажу почива на томе и да ће оног тренутка кад нестане похлепе практично све да стане – оценио је модератор Бранко Поповић.

Papagaji Главни лик Милица, пример је детета коме су ускраћени родитељска пажња и љубав јер су мама и тата заокупљени својим обавезама и неизоставним мушко-женским расправама. У враћању родитеља на прави пут Милици помажу папагаји уз помоћ чаролије.

Вршачка представа има све елементе које једна дечја представа треба да има. Забавна је и едукативна а посебан квалитет јој дају и оригинални сонгови које је написао редитељ Џанкић.

Из петочлане екипе, за глумицу вечери проглашена је Катарина Сарић за улогу ћерке Милице.

‒ Мени је Милице јако жао и сваки пут кад играм представу ја се потресем. Нажалост ово је велики проблем данашњице, вероватно и будућег времена и једна оваква представа је неопходна баш из разлога што се бави овом темом и што на неки начин отвара очи. Ја заиста верујем у срећан крај као што и ова представа има и сматрам да свака породица која се суочава са оваквим проблемима заслужује срећан крај – рекла је Катарина Сарић. 

Papagaji

Поред ње у представи су играли и Срђан Радивојевић (отац), Тамара Тамчи Тоскић (мајка), а креације папагаја донели су Милан Зарић и најмлађи члан у екипи Марија Драгичевић.
Вечерас од 19 сати на сцени Дома културе представиће се ансамбл Регионалног позоришта Нови Пазар са комадом „Збрка око вука”.

Редитељ представе је Алексинчанин Миодраг Динуловић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 2 =