Део медицинских радника незадовољан Саветником за заштиту пацијената и писањем овог портала

Запослени у служби за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља су се обратили алексиначкој јавности незадовољни оценом о њиховом раду у Извештају општинског Саветника за заштиту пацијената, Драгана Михајловића, и објављивањем текста на Интернет порталу „Ал прес.рс” , новинара Нинослава Миљковића.

У достављеном допису незадовољни медицинари скрећу пажњу на неколико чињеница које су по њима свесно или несвесно превидене, у изнетој констатацији „остали чекају да пандемија прође”. Они скрећу пажњу да су стоматолози школовани да пружају помоћ која се конкретно тиче зуба и усне дупље, те сходно свом образовању не могу да раде у ковид амбулантама или одељењима. Такође, истичу да су у време пандемије сасвим нормално на својим радним местима.

„Верујемо да нема потребе да Вас подсећамо да једино стоматолог не може да укаже помоћ пацијенту ако он не скине маску и не отвори уста, што на другим одељенима може”, стоји у допису уз питање колики је проценат ризика да се свако од запослених излаже вирусу у том моменту, јер сваки пацијент може бити асимптоматски заражен вирусом.

Писци „протеста” подсећају колико аеросола излети из уста пацијената приликом рада зубне турбине у његовим устима. Уз константацију да је то ризик њиховог посла уопште, а у времену пандемије тај ризик је доведен до максимума.

„Упркос свему томе, ми не чекамо да пандемија прође, радимо свакодневно и ни једног момента нисмо престали да пружамо помоћ нашим пацијентима уз поштовање свих епидемијских мера”.

У поменутом допису, осим што се наводи шта све раде стоматолошке сестре у оквиру својих редовних радних обавеза, стоји и попис додатних обавеза које оне имају у време пандемије прописаних Уредбом Министарства здравља Републике Србије. Оне су помагале осталим медицинским сестрама да врше тријажу пацијената на улазним вратима и тако спрече да евентуално заражени пацијент вирус унесе у просторије Дома здравља.

„Немојте мислити да нам је ова додатна обавеза пала лако, да нам је пријатно и да у хладним данима стојимо на улазним вратима, да сваког пацијента подједнако испитујемо о сиптомима, објашњавамо зашто неко од лекара не ради, зашто мора да се јави у ковид амбуланту, а не у дом здравља, зашто је неки доктор евентуално променио смену и слично” објашњавају своје додатне радне обавезе стоматолошке сестре, уз напомену док су оне биле на улазним вратима, њихове колегинице су морале да преузимају њихов део посла и да заврше уз своје редовне, што често значи и дупли рад.

Оне указују и на непримерено увредљиво понашање неких пацијената који су умели да упуте грубе речи и псовке на рачун здравства и сестара.

„Сестре умеју такво понашање да отрпе и припишу нервози и свеукпном тешком стању у друштву које је пандемија произвела. Називати сестре троглавим псима, керберима, је крајње неукусно, непримерено и јако увредљиво, а при том и не приличи Вашем образовању и статусу” – поручиле су стоматолошке сестре у писму достављном редакцији и наводно Саветнику за заштиту пацијената, и упитале се шта онда треба очекивати од самих пацијента.

Оне су на крају поручиле да су и ти „кербери“ из ССЗЗ ДЗ Алексинац учествовале у раду на одељењу Ковид болнице Чаир у Нишу, прошле зиме. Поред тога оне су уз констатацију да верују да је у раду Дома здравља било пропуста поручили Саветнику да није ни једном речју направио разлику између оних који свој посао обављају свесно и професионално, већ је све јавно ставио у кош оних који „чекају” да пандемија прође. Из тог разлога, стоји на крају дописа потписаног од стране Запослених у служби за стоматолошку здравствену заштиту „Инсистирамо да се јавно извините запосленим ССЗЗ ДЗ Алексинац”.

 

У понедељак: Реакција нашег новинара на добијено писмо

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − three =