Skupština

Demografske (ne)prilike uslovile manje odbornika i većnika

Na današnjoj, inače poslednjoj sednici opštinske skupštine u ovoj godini usvojen je novi Statut opštine Aleksinac koji je usklađen sa Zakonom o izmenama i dopuna zakona o lokalnoj samoupravi donetim u junu ove godine.

Statut donosi niz novina među kojima i onu o broju odbornika u skupštini. Nakon sledećih izbora, lokalni parlament će imati 41 odbornika, umesto sadašnjih 55. Takođe, smanjiće se i broj većnika i to za dva člana. Pored predsednika opštine i njegovog zamenika koji je član po funkciji, u veću će biti još sedam članova a što je sve u skladu sa brojem stanovnika opštine prema poslednjem popisu.

Novi Statut donosi i novine koje se tiču izbora za Savete mesnih zajednica. Članovi Saveta biraće se na način na koji se biraju odbornici lokalne skupštine i poslanici za Narodnu skupštinu, neposrednim i tajnim glasanjem.

Ovim Statutom uređena su sva tri zakonom predviđena oblika neposrednog učešća građana u ostvarivanju lokalne samouprave: građanska inicijativa, zbor građana i referendum. Uređena su još dva prava građana: pravo na peticiju (što je novina) i pravo na pritužbe građana.

Nakon što je sekretar skupštine Dragan Milojević obrazložio predlog Statuta, za reč se javio Boban Ranđelović iz odborničke grupe Odgovorno za Aleksinac. On je rekao da je sistem urušen i da je zbog ovakvog viđenja demokratije on „jedan od pet miliona” što je aktuelni transparent na protestnim šetnjama u Beogradu. Naglasivši da ne želi da bude roditelj koji će decu da šalje u Nemačku, Ranđelović je napustio sednicu.

Na predloženi Statut primedbe su imali i odbornici Svetomir Milanović i Bratislav Disić. Milanović je i ovog puta govorio o odnosu lokalne samouprave prema mesnim zajednicama, dok je Disić govoreći o predloženom broju odbornika rekao da to može dovesti do toga da u budućem sazivu lokalne skupštine seoska naselja budu bez odbornika. Po njemu, pošteniji je većinski izborni sistem jer, kako je naglasio, danas imamo odbornike partija a ne odbornike građana.

Statut je većinom glasova usvojen.

U nastavku zasedanja usvojen je Izveštaj o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima budžeta opštine za devetomesečni period.

Odbornici su usvojili i odluke o poveravanju komunalne delatnosti i obavljanja poslova komunalnim i preduzeću za puteve.

Bez veće rasprave usvojeni su Programi poslovanja sa finansijskim planom javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština za narednu 2019. godinu.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − ten =