Skupština

Демографске (не)прилике условиле мање одборника и већника

На данашњој, иначе последњој седници општинске скупштине у овој години усвојен је нови Статут општине Алексинац који је усклађен са Законом о изменама и допуна закона о локалној самоуправи донетим у јуну ове године.

Статут доноси низ новина међу којима и ону о броју одборника у скупштини. Након следећих избора, локални парламент ће имати 41 одборника, уместо садашњих 55. Такође, смањиће се и број већника и то за два члана. Поред председника општине и његовог заменика који је члан по функцији, у већу ће бити још седам чланова а што је све у складу са бројем становника општине према последњем попису.

Нови Статут доноси и новине које се тичу избора за Савете месних заједница. Чланови Савета бираће се на начин на који се бирају одборници локалне скупштине и посланици за Народну скупштину, непосредним и тајним гласањем.

Овим Статутом уређена су сва три законом предвиђена облика непосредног учешћа грађана у остваривању локалне самоуправе: грађанска иницијатива, збор грађана и референдум. Уређена су још два права грађана: право на петицију (што је новина) и право на притужбе грађана.

Након што је секретар скупштине Драган Милојевић образложио предлог Статута, за реч се јавио Бобан Ранђеловић из одборничке групе Одговорно за Алексинац. Он је рекао да је систем урушен и да је због оваквог виђења демократије он „један од пет милиона” што је актуелни транспарент на протестним шетњама у Београду. Нагласивши да не жели да буде родитељ који ће децу да шаље у Немачку, Ранђеловић је напустио седницу.

На предложени Статут примедбе су имали и одборници Светомир Милановић и Братислав Дисић. Милановић је и овог пута говорио о односу локалне самоуправе према месним заједницама, док је Дисић говорећи о предложеном броју одборника рекао да то може довести до тога да у будућем сазиву локалне скупштине сеоска насеља буду без одборника. По њему, поштенији је већински изборни систем јер, како је нагласио, данас имамо одборнике партија а не одборнике грађана.

Статут је већином гласова усвојен.

У наставку заседања усвојен је Извештај о оствареним приходима и извршеним расходима буџета општине за деветомесечни период.

Одборници су усвојили и одлуке о поверавању комуналне делатности и обављања послова комуналним и предузећу за путеве.

Без веће расправе усвојени су Програми пословања са финансијским планом јавних предузећа и установа чији је оснивач општина за наредну 2019. годину.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × five =