Делиград, капија слободарске Србије и сећање на српске устанике

Републичку манифестацију обележавања годишњице Боја на Делиграду одржаној данас у и испред споме цркве у овом месту, пратила је киша која је непрекидно падала квасећи простор на коме су наши преци пре 217. година потукли моћну турску војску у борби за ослобођење од вишевековног поробљивања, или данашњим речником казано окупацијом.

Тада су српски устаници под командом Карађорђа започели стварање модерне српске државе у којој значајну улогу, као једна од две најзначајније битке, поред Мишаром има и Делиград у Првом српском устанку. Делиград је био капија Србије, где су се Турци често саплитали у својим настојањима да продру даље у устаничку Србију. Делиград је најчешће био неосвојив за турске јуришнике и био је симбол за српску одважност и храброст. На то је подсетила и заменица председника општине Алексинац Маријана Радивојевић, која се обратила присутнима испред алексиначке локалне самоуправе.

‒ Преци су нам показали како се воли свој народ, како се воли своја земља, како се брани слобода, али су нам задали један тежак задатак, да ту неукаљану слободу оставимо и својим потомцима ‒ казала је она.

Државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања Зоран Антић је подсетио јавност да је опредељење садашње власти да посвећује пажњу историјским догађајима који су значајни за наш индититет и у којима су наши преци показали снажну вољу за слободом и очувањем националних интереса. Он је напоменуо значај целог овог поднебља на коме су се, осима Делиградске битке, одиграли и Бој на Горњем Адровцу и Битка на Шуматовцу. Све су то значајни догађај за ослобођење Србије, на које треба данашњи житељи, не само општине Алексинац, већ и целе државе да буду поносни.

‒ Достојни потомци храбрих ратника и јунака овог прелепог краја Централне Србије на десној обали Јужне Мораве, данас смо се окупили да испред дела архитекте Момира Коруновића, костурнице спомен-цркве Светих Архангела Михаила и Гаврила, часно и честито, како доликује нашим славним прецима обележимо 217. годишњицу чувеног Боја на Делиграду, великог боја српске устаничке и народне војске под командом вожда Карађорђа Петровића. Одневши убедљиву победу у овоме боју који је представљао један од најзначајнијих успеха српских устаника над јединицама регуларних оружаних снага Отоманског царства Румелијског валије Ибрахим паше Срби су у великој отвореној борби потврдили јасну опредељеност за животом у слободи – казао је Антић.

Пре ових обраћања, делегације општине Алексинац и ресорног министарства, као и удружења и организација које негују сећање на ослободилачке ратове положили су венце у спомен храму Светих архангела Михајла и Гаврила, где је смештена и костурница погинулих српских ратника. Њима је овдшње свештенство служило и помен. И ове године приказан је пригодан културно-уметнички програм који је припремио Центар за културу и уметност Алексинац.

Напуштајући ово за наш народ значајно историјско место, окупљени су отишли са жељом и у уверењу да ће јубиларну 220. годишњицу за неколико године дочекати уз изграђени неки вид комплекса који би имао музејску поставку и сличне садржаје које заслужује овакво место као што је Делиград.

Фотографије: Алпрес / Општина Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 5 =