Децентрализација културе на делу

Алексинац ће се у наредних неколико дана наћи на путу 16. турнеје Слободне зоне и ово је јединствена прилика да љубитељи седме уметности погледају светска остварења.

После Фестивала који се одржава сваке године у новембру, током пролећа у периоду април-мај-јун, фестивал креће на Турнеју Слободне зоне где публици у мањим градовима, местима и селима приказује 5 до 7 најбољих филмова са претходног фестивалског издања, изабраних гласовима публике. Број градова који учествују у овом програму константно расте и то је својеврсна децентрализација у култури на делу, где се публици у мањим местима нуди на увид врхунски филмски програм на алтернативним локацијама.

Сутра, 13. априла у 12 сати и 30 минута прво ће бити приказан документарни филм „Забави је дошао крај”.


Како стоји у синопсису, ово француско-канадско остварење говори о гиг економији, ултра савременом феномену, заправо тржишту фриленсерске радне снаге чија је вредност пет билиона долара на светском нивоу! Милиони људи раде онлајн у системима који се сматрају најбољим репрезентом онога што многи социолози називају или описују као „дигитални феудализам”. Радници Убера, Амазона и многих других платформи износе шта је заправо стварност и колико се разликује од обећања о независности и контроле над својим радним временом и примањима. Рискантни услови рада, плата која се мења без обавештења, неопозива отпуштања услед лоших оцена или отпуштања без најаве деактивирањем налога на платформи за рад, само су део проблема. Описујући људе који су се нашли у оваквим ситуацијама, овај документарац приказује да „магија технологије” заправо може у ствари да буде само илузија.


Након овог, за 14 часова је заказана проекција играног филма под називом „Мој тата хот дог” који је намењен млађој публици.


Дирљива и духовита прича прати Пола, оца који одлучује да направи рез и замени сигуран посао у банци неизвесним, глумачким позивом. И док га породица осуђује и исмева, његова најмлађа ћерка Зое пружиће му неопходну подршку. За разлику од бројних филмова који говоре о значају подршке који родитељи треба да пруже деци, овај филм на све то доноси још један квалитет – посебну пажњу посвећује свему ономе што одрасли чланови породице могу да науче од деце.


Након сутрашњих проекција, Фестивал Слободна зона се наставља наредне седмице. Документарни филмови „Ја сам Грета” и „Фејт и Бранко” биће приказани 19. априла, а 20. „Најлепши дечак на свету”, такође документарац.

Све проекције биће одржане у Великој сали Дома културе и улаз је бесплатан.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 5 =