„Дани Јагода” показали квалитет гредетинске јагоде

Овогодишњи „Дани јагода” одржани у Порти гредетинске цркве још једном су указали на све проблеме и муке јагодара са којима се они, зависно од сезоне до сезоне, боре годинама. Овог пута издвојила су се два проблема, приноси испод просека и како произвести квалитетан плод за извоз. И једна и друга мука су последица овогодишњих агрометеоролошких прилика, односно неприлика.

Девет познатијих јагодара из Гредетина и околних села Крушја, Радевца, Великог Шиљеговца, Беласице и Зебице су изложили десетак сорти јагода различитих укуса и намена. Један од водећих произвођача овог воћа у алексиначкој општини Милош Новковић се у изјави за медије осврнуо на горе поменуте проблеме.

− Поједине сорте нарочито индустријска „зенга зенгана” је таква сорта која у оваквим временским условима, када је сваког другог дана киша, не може квалитетно да се произведе без фолије и ниских тунела. Временски услови су били веома лоши, фебруар топао, па хладан, исто тако и март. Кави су били услови јагода се изузетно добро изборила. При крају смо бербе и све у свему није лоше. Наравно, опет се враћамо на тему агротехничких мера и онај који је све то урадио како је требало и није прошао лоше − каже овај произвођач уз напомену да су велика улагања и да је напоран рад када је у питању бављење јагодарством.

Он се осврнуо и на безбедност плодова о чему се у српској јавности, када је у питању јагода, доста причало. По његовим речима плодови добијени на његовим парцелама су безбедни.

− Што се тиче заштите свели смо на минимум. Већ у фази цветања ту се завршава наше третирање. Што се тиче јагода на отвореном, стављамо тунеле и више не третирамо ништа. Када је у питању хидропонски узгој ове године смо јагоду радили без икаквог третирања, буквално плод је био органски. Слали смо неке узорке на тестирање и прошли су као органски производи – објаснио је Милош који је стону јагоду прве класе за руско тржиште продавао по просечној цени од 180 динара за килограм, док је иста количина индустријске „зенге зенгане” вредела до 150 динара.

Слађана Николић из Гредетина, која се производњом јагода бави већ три деценије, каже да је, иако има млад засад, задовољна приносима имајући у виду временске услове који су владали у току подизања и неговања засада. Она у сопственом засаду са породицом за сада успева да обави бербу и ту јагоду пласира на алексиначку пијацу. Породица Николић, имајући у виду овогодишњу цену, намерава да прошири свој засад са јагодом.

Александар Канић из крушевачког Великог Шиљеговца је у послу са јагодама већ 10 година. Он је овај посао наследио од своје породице која се дуго бави овом производњом.

− Овим послом се генерално бавим због профита и у жељи да се докажем као успешан произвођач. Што се тиче саме производње, ако се све одради на време биће и коректан род. Ова година по мени је иста као и прошла, цена је нешто нижа, али могућност за продају је већа – каже овај произвођач и додаје да под јагодама има 70 ари, а план му је да његово засад нарасте на преко хектар површине.

Манифестацији су присуствовали и представници алексиначке локалне самоуправе предвођени председником општине Далибором Радичевићем који се упознао са проблемима произвођача и са представницима Удружења „Јагода” се договорио о сарадњи на унапређењу конкурса које расписује општина у циљу подстицања развоја пољопривредне производње.

Организатор ових 15. по реду Дана Јагоде је Удружење „Јагода” из Гредетина, а покровитељ манифестације, као и претходних година, је општина Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 5 =