Данас је петак тринаести

Не постоје народна веровања која су се више укоренила у наше животе, од оних која су у вези са петком 13. Овај дан се сматра баксузним од давнина, а људи склони сујеверју, измишљају разне ритуале како би се заштитили од његовог утицаја. Врло често се поред овог датума, црна мачка сматра такође лошим знаком.

Веровања да је ово дан веома лоше енергије, датира још из средњег века или чак и библијског периода. Сматра се да ово сујеверје датира од Исусове последње вечере, где се наводи да је на њој било тринаесторо људи и да је одржана у петак, а да је Јуда био тринаести гост. Слично тумачење може се наћи и у скандинавској митологији, где је једну важну вечеру за богове покварио баш 13. гост, по имену Локи и да је због тога читавим светом завладао мрак. Такође за петак тринаести везује се да је то датум када је Ева дала јабуку Адаму, а Каин убио брата Авеља.

Веровање да је петак 13. малерозан и даље је врло распрострањено у свету. Постоји чак и назив за ову врсту фобије – Параскевидекатриафобија. Процењује се да од ње у свету пати око 21 милион људи.

Док неки избегавају да на тај датум лете авионом, да иду на посао, неки чак и не желе да устану из кревета. Милиони Американаца стахују од овог датума, а међу њима био је и амерички председник Френклин Рузвелт који није путовао тог датума, а никада није позвао ни 13 људи на вечеру.


Ево још неких занимљивости о броју 13:

  • У многим светским хотелима не постоји соба са бројем 13;
  • Неки солитери званично немају 13. спрат, већ се са 12. директно иде на 14. спрат;
  • Неке авио-компаније су одлучиле да из својих авиона избаце 13. ред или 13. седиште;
  • У Формули 1 не постоји болид са бројем 13. Овај број је склоњен након што су два возача са тим редним бројем погинула на стази;
  • У граду Утрехту у Холандији на железничкој станици не постоји перон са бројем 13;
  • У једној календарској години увек има најмање један, а највише три петка 13.

Надамо се да ћете данашњи, али и друге 13. дане у месецу, који падну у петак доживљавати, као сасвим обичан дан. За оне друге радостан податак, наредни петак 13, биће тек у мају 2022. године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − eight =