Dan ustanka obeležen širom opštine

Polaganjem cveća kod Spomenika slobode na Brđanki obeležen je 7. jul-Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu.

Odbor za negovanje tradicija i obeležavnje značajnih istorijskih datuma naše opštine i Udruženje boraca Narodnooslobodilakog rata organizovali su obeležavanje osam decenija od antifašističkog ustanka, od događaj koji se dogodio u Beloj Crkvi ovaj dan.

Cveće su ovom prilikom položile delegacije lokalne samouprave, Udruženja boraca NOR-a, Udruženja rezervnih vojih starešina i Udruženja penzionera, a nakon polaganja cveća prisutnima se obratio sekretar aleksinačkog Udruženja boraca Mića Milojević.

− Nedavno smo razgovarali ko je sve pozivao narod na ustanak ovde u našem kraju. Sve su to bili intelektualci, pravnici, odnosno advokati, inženjeri, studenti, učitelji, najelitniji deo u našoj sredini je vodio narod u narodnooslobodilačku borbu. Na žalost, najveći deo njih je poginuo pre neo što se rat i završio. Ne sme da se zaboravi da smo upravo na teritoriji niškog ratnog okruga, mi ovde dali najveći doprinos. Jedan sastanak u Kamenici niškoj i drugi sastanak kod ljubeške skele u Donjem Ljubešu 26. jula su otvorili put ka formiranju Ozrenskog partizanskog odreda koji je trebao da bude formiran 1. avgusta na Ozrenu, ali je formiran 2. avgusta iznad Lipovca. To je početak ustanka kod nas i mi to ne smamo da zaboravimo − rekao je Milojević.

Udruženje boraca je pre današnjeg obeležavanja postiglo dogovor sa rukovodstvima mesnih zajednica Bobovište, Mozgovo, Radevac, Ljupten, Donji Adrovac, Kraljevo i Nozrina pa je i u ovim sredinama obeležen ovaj datum i položeno je cveće na spomen obeležja koja su upravo 7. jula u posleratnim godinama i otkrivena.

Nakon današnjeg predstoje nam i druga obeležavanja kao što su Dogovor kod ljubeške skele, formirnje Ozrenskog partizanskog odreda i obelažavanja vezana za neke druge istorijska datume, jer ovaj kraj je pun istorije i pun istorijskih mesta.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − 5 =