aleksinacki-rudnici

Dan rudara obeležen skromnije sa nadom u bolji položaj radnika

Dan rudara na Aleksinačkom Rudniku ove godine proslavljen je skromnije u odnosu vreme kada se u ovom rudarskom mestu proizvodio ugalj, iako oko 300 rudara zaposlenih u ovom preduzeću ugalj sada kopa u drugim jamama širom Srbije. Direktor Boško Furtula potvrdio nam je da je obeležavanje rudarskog dana održano u okviru firme, napomenuvši da preduzeće očekuje restrukturiranje i da se Aleksinčani nadaju opstanku rudarstva u ovom kraju.

aleksinacki-rudnici– S obzirom na postojeću situaciju i mere koje je Vlada preduzela u poslednje vreme u vezi sa restrukturiranjem i reorganizacijom rudnika sa podzemnom eksploatacijom u Srbiji, i mi u Aleksinačkim rudnicima očekujemo da država iznađe mogućnosti i pomogne rudnicima da reše tešku situaciju u smislu investicija i ulaganja u nova ležišta i povećanja proizvodnje uglja.

U Aleksinačkim rudnicima raspisan je konkurs za prijem novih radnika, a 290 zaposlenih očekuje pozitivno rešenje u vezi sa ostankom u stalnom radnom odnosu. Iako materijalni položaj rudara nije idealan, plate su redovne, pa rudari ne mogu biti nezadovoljni, smatra direktor Furtula.

– Mi očekujemo da će država sve naše probleme sagledati i rešiti, kao i da će nam biti odobren prijem tih 290 jamskih radnika. To bi nam mnogo pomoglo i sa aspekta proizvodnje i bezbednosti rada. Rudari redovno primaju plate. S obzirom na uslove u kojima rade, plate nisu dovoljne, ali kada se sagleda čitava ekonomska situacija u Srbiji, plate su solidne, redovno se isplaćuju, a mislim da Vlada Republike Srbije ima razumevanja prema svim zaposlenim rudarima koji rade u izuzetno teškim uslovima.

I pored toga što se najavlju teški dani za srpsko rudarstvo, u Aleksinačkim rudnicima nadaju se da će rudarstvo na ovim prostorima preživeti, a u činjenici da će neke nerentabilne jame biti zatvorene vide mogućnost nekog vida ponovne eksploatacije uglja na području opštine Aleksinac.

– Mi smo uradili svu potrebnu dokumentaciju i predali je Ministarstvu za rudarstvo i našem javnom preduzeću. Oni će dalje razmotriti sve mogućnosti ponovnog aktiviranja proizvodnje uglja u Aleksinačkom rudniku. Naš rudnik je sa aspekta energetskog potencijala značajan za energetski bilans Srbije, s obzirom da aleksinačko ležište raspolaže sa oko dve milijarde tona uljnih škriljaca i negde oko 27 miliona tona uglja. Mi smo u fazi iščekivanja da se jave ozbiljni strateški partneri koji bi uložili sredstva za aktiviranje tog dela ležišta.

U samom naselju Aleksinački rudnici u okviru obeležavanja Dana rudara, održana su sportska takmičenja, koncerti i promocija knjige „Rudarski tango“.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 3 =