poljoprivreda_uopsteno_foto

Ponovo raspisani konkursi za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje

S obzirom da poljoprivrednici nisu iskoristili sva podsticajna sredstva iz opštinskog budžeta, Fond za razvoj poljoprivrede raspisao je novi javni poziv za subvencionisanje ove proizvodnje. Ponovljeni konkurs obuhvata subvencije podeljene u četiri kategorije, a prijava kandidata počela je danas i trajaće do 8. septembra ove godine.

poljoprivreda_uopsteno_fotoPrvim javnim pozivom deliće se sredstva za nabavku mehanizacije i opreme za setvu, sadnju, zaštitu bilja i navodnjavanje, odnosno odvodnjavanje. Finansiraće se i voćarska i vinogradarska proizvodnja, proizvodnja sadnog materijala, povrtarska proizvodnja, uključujući proizvodnju rasada i cvećarstvo na otvorenom polju. Novca će biti i za nabavku mehanizacije za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, mehanizacije za setvu i rasađivanje rasada, kao i prskalica i atomizera, protivgradnih mreža i prateće opreme, zaštitinih folija, agrotekstila.

Drugi javni poziv odnosi se na izgradnju staklenika i plastenika sa svom pratećom opremom – cevima i folijama, sistemima za navodnjavanje, zagrevanje i veštačko osvetljenje, i đubrenje veštačkim đubrivima, nabavku alata za povrtarsku i proizvodnju jagodičastog voća, kao i rasadničku proizvodnju i cvećarstvo u zaštićenom i poluzaštićenom prostoru.

Nabavka mašina za obradu zemljišta biće finansirana kroz posebni javni poziv, kao i nabavka prskalica za prihranu i zaštitu biljaka od bolesti, štetočina i korova.

Rangiranje prijavljenih poljoprivrednika obavljaće se kao i do sada po redosledu podnošenja zahteva. Pošto je od 6.600.000,00 dinara namenjenih poljoprivrednim subvencijama utrošeno manje od 50 posto, ponovljenim konkursom biće podeljeno preostalih 3.800.000,00 dinara.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + fifteen =