Сви су они изборили нашу слободу

Скоро осам деценија Алексинчани живе у слободи, односно, данас се навршава 79 година од ослобођења Алексинца у Другом светском рату, а за два дана је и 105. годишњица од ослобођења Алексинца у Првом светском рату. Због близине ова два датума, односно 13. октобар у Другом, а 15. у Првом светском рату, Одбор за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац донео је одлуку да ова два датума буду обележавана истог дана, али наизменично.

 

Данас је најпре од 10 сати, уз службу свештенства Саборне цркве у Алексинцу обележена годишњица ослобођења у Првом светском рату. Венце цвећа, уз пригодну комеморацију, крај споменика погинулим у Балканским и Првом светском рату у порти цркве положиле су делегације Општине Алексинац, Удружења бораца Народноослободилачког рата и Удружења резервних војних старешина.

Након тога, полагање цвећа настављено је код Спомен-костурнице испред Основне школе „Љупче Николић”, где су сахрањене кости бораца Озренског партизанског одреда, и тиме је одата пошта онима који су дали своје животе за ослобођење Алексинца у Другом светском рату.

− Одајући пошту свима онима који су дали своје животе за слободу, одајемо пошту и свима онима који су преживели ту борбу, али данас нису више међу нама, јер је мали број тих људи данас жив. Можда на прсте могу да се преброје − рекао је Мића Милојевић, секретар Удружења бораца НОР-а, позивајући присутне да минутом ћутања свима одају пошту и на тај начин се захвале за оно што су учинили за нашу слободу. 

Иначе, 13. октобар је дан када су 1944. године у ослобођени Алексинац ушле јединице 32. пука црвене заставе Црвене армије и четири батаљона 24. бригаде 45. дивизије Народноослободилачке војске Југославије.

Све до 2004. године 13. октобар је обележаван као дан општине Алексинац, а од тада је одлуком Скупштине општине узет један старији датум. То је 5. јун, дан када су званично ови крајеви, укључујући све територије јужне и југоисточне Србије, 1833. године прикључени Кнежевини Србији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 10 =