Црвени крст – најстарија хуманитарна организација

Црвени крст у Србији је једно од 15 првооснованих националних друштава Црвеног крста у свету и данас обележава 148 година од оснивања, као и од међународног признања у непрекидном трајању.

Црвени крст у Србији основан је 6. фебруара 1876. године у Београду на иницијативу др Владана Ђорђевића. Међу првим задацима новооснованог друштва било је збрињавање избеглица које су долазиле у тадашњу Србију због херцеговачког устанка.

У првој години оснивања, Српско Друштво Црвеног крста је окупило око 2.000 чланова и основано је 35 пододбора у земљи, међу којима је и овај у Алексинцу средином јуна исте године.

− Пар месеци након оснивања Црвеног крста Србије, основан је и Црвени крст Алексинац. На томе се инсистирало из Београда због могућности рата са Турцима у којем би Црвени крст Алексинац имао веома важан задатак, а то је пружање велике помоћи у збрињавању и лечењу рањеника − појашњава Милан Терзић, секретар овдашњег Црвеног крста.

Црвени крст Србије је данас највећа и најстарија хуманитарна организација у земљи, која својим деловањем и програмима које реализује потврђује свој потенцијал за спровођење ефикасних и ефективних програма и активности користећи своју мрежу организација, едуковане професионалне сараднике и волонтере у корист најугроженијих људи и локалних заједница. У раду Црвеног крста учествује преко 900 запослених, више десетина хиљада волонтера и скоро 200 хиљада чланова Црвеног крста.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =