Читалићи, понос Алексинца, у акцији широм Србије

Алексинац наставља традицију да је средина у којој настају врло занимљиве иницијативе у области културе и традиције, које касније добијају шири значај. Тако се истичу „Читалићи”, образовно-васпитни пројекат развијања вештина, читања и разумевања прочитаног, као и писменог изражавања, који је настао у нашем граду захваљујући ажурним људима из области просвете и културе, а пре свега професорке Маје Радоман Цветићанин. Ових дана, чланови и амбасадори „Читалића” су веома активни.

Како је саопштено из овог удружења, првог дана Дечје недеље, традиционално су се песници расули по градовима који негују читање и љубав према књизи, а чудесна Земља Читалића расцветала је осмесима деце Мерошине.

„Пчелица Маја и почасни становници Земље Читалића – амбасадор Виолета В. Јовић и Витез од Врања Стеван Милошевић поздравили су најмлађе Мерошинце стиховима о мами, тати, баки, деки, секи, бати и свим драгим бићима које зовемо ПОРОДИЦА, јер тема Читалића 2024. у души је сваког од нас!” – стоји у саопштењу достављеном нашој информативној редакцији.

Наша суграђанка, и део тима, професорка Маја каже да су стихом, песмом, весељем Читалићи позвали родитеље и васпитаче да најмлађима читају, а старије основце упутили да препоруку за овогодишњи Читалачки дневник пронађу у успомени родитеља, бака и дека, стрина и стричева, ујни и ујака, тетака и теча, комшија, наставника на обожаване књиге из њиховог школског живота. Она је поручила то да је породица оно што нас храбри, обликује, усмерава, чини својима. Породица нас одређује!

Наша саговорница нас још упознаје са тим да су школе Читалића широм Србије 1. октобар посветиле Дану старих, не само посетама, већ и заједничким активностима у којима су уживали сви ‒ и учесници, и посматрачи.

‒ Месеци истраживачког рада који су пред Читалићима биће испуњени породичним изазовима, подршком укућана, сарадњом реализатора, а утиске ћемо делити онлајн током године и уживо у мају у Алексинцу, тада, надамо се, у пуном саставу! ‒ каже Маја Радоман Цветићанин.

И ове године Читалићи се реализују широм Србије, окружења и дијаспоре, а захваљујући Општини Алексинац, наш град у мају постаће најчаробнија читалачка променада ‒ Земља Читалића.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 5 =