Rudnik

Адвокат очекује подизање оптужнице након саслушања 24 рудара

На данашњој конференцији за новинаре у Алексинцу, адвокат породица погинулих рудара Братислав Стојановић је обавестио јавност да је завршено прикупљање доказа у вези са несрећом у руднуку „Соко” која се десила 1. априла 2022. године, а у којој је погинуло осам рудара. Он је још и казао да очекује подизање оптужног предлога. Да подсетимо, међу осморо страдалих, шест лица је са територије општине Алексинац.

Стојановић је подсетио присутне да је Више јавно тужилаштво усвојило његов приговор на одбацивање кривичне пријаве коју је Министарство рударства и енергетике поднело против 14 одговорних лица због несреће у руднику „Соко”. Овај адвокат је изнео податак да су саслушана укупно 24 рудара који су били очевици несреће, те да је данас саслушан последњи рудар који је у несрећи задобио тешке повреде опасне по живот, изгубио је вид и имао тешка оштећења мозга.

Адвокат Братислав Стојановић (извор: printscreen).

Стојановић је на неки начин оптужио одговорне да је у дану када се десила несрећа производња, наводно, била преча од здравља рудара. Он је казао да критичне ноћи дежурни инжењер није реаговао, без обзира на то што је услед повећања концентрације метана дошло до искључивања свих машина које су снабдеване струјом са трафо-станице.

Како је објашњено, наводно је наложено електричару да оде и ручно укључи струју, што је значило укључивање и наставак рада тих машина.

Адвокат породица погинулих рудара Стојановић је на крају данашње конференције рекао да оправдано очекује да Више јавно тужилаштво подигне оптужни предлог против одговорних лица, и нагласио да у супротном процесно има право да још једном уложи приговор.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − fourteen =