„Čitalići” dobili podršku Ministarstva kulture

Aleksinački „Čitalići” postali su prepoznatljiva republička manifestacija. Od ideje koja je krenula iz Aleksinca nastao je projekat u kome danas učestvuje preko sto škola i vrtića u Srbiji. Takmičenje u brzom čitanju, razumevanju pročitanog i razne druge aktivnosti čiji je cilj da decu privole knjizi, svake godine dobija podršku sve većeg broja škola. To su prepoznale i republičke institucije, pa je i ove godine Ministarstvo kulture i informisanja rešilo da podrži projekat aleksinačkog udruženja.

Ministarstvo će na račun „Čitalića” uplatiti 250.000 dinara, a autori projekta kažu da je ova podrška i signal da su „Čitalići” na dobrom putu.

‒ To pokazuje da radimo nešto dobro za našu decu, a pošto imamo i podršku Ministarstva prosvete, i za prosvetni sistem Srbije. Prošlogodišnja tema je bila „200 godina Vukovog riječnika”, a ove godine tema je ‘književni junak’ – objašnjava autorka „Čitalića” i aktuelna direktorka aleksinačkog Centra za kulturu i umetnost Maja Radoman Cvetićanin. 

Međuškolski projekat „Čitalići” prvi put je održan 2013. godine u Aleksincu i tada su učestvovale škole iz četiri opštine, Aleksinca, Ćićevca, Knjaževca i Zaječara. Danas skoro svaki profesor srpskog jezika i školarac u Srbiji zna za „Čitaliće”, a autorka projekta kaže da takav razvoj manifestacije nije mogla ni da pretpostavi.

‒ Pre sedam godina ni u snu mom nije bilo da ćemo da dođemo do nekog međunarodnog statusa, da će o ‘Čitalićima’ da se priča od Kanade do Australije, da će da učestvuje toliko škola i vrtića. Mi se svake godine trudimo da projektne aktivnosti budu interesantnije i da svako može da pronađe nešto za sebe i čini mi se da smo pokrili jedan nedostajući deo, ne samo prosvetnog sistema, nego uopšte kulturnog miljea – kaže Radoman Cvetićanin. 

Najlepši događaj „Čitalića” je završna smotra, a ove godine ona će se održati u Mačkatu 25. i 26. maja gde će domaćin biti Osnovna škola „Milivoje Borović”.

‒ Prvog dana imaćemo izložbu dečijih radova na školskim štandovima na ulici Čitalića. Svaka škola dobiće naziv svog štanda i domaćina zavičajnog pisca, odnosno učenika koji će glumiti zavičajnog pisca. Želja organizatora je da 25. maja u Mačkatu bude jedan veliki maskenbal književnih junaka i verujem da ćemo i mi kao članovi autorskog tima, a i svi naši mentori i naša deca izabrati svoje omiljene književne junake, tako da ćemo Mačkatom tada videti šetnju junaka iz književnih dela. Drugi dan je rezervisan za radionice i druženje dece sa pesnicima, a za sada imamo i potvrdu zanimljivih predavača – kaže naša sagovornica. 

ČitalićiProjekat „Čitalići nastoji da kod mlađih naraštaja razvije veštinu čitanja i razumevanja pročitanog. Ipak nije lako naterati decu da vole knjigu, ako roditelji nemaju naviku da čitaju, kaže autorka projekta „Čitalići”. U sistemu u kome je knjiga jeftinija od paklica cigarete teško je stvoriti čitaoca.

‒ Glavni u vaspitanju dece su roditelji, tako da ako Vaše dete vidi da ste okruženi knjigama, što nije po ovom savremenu ‘feng šui’ sistemu gde u dnevnim boravcima više nema knjiga. Sećate se onih priča, mi se smejemo kada čujemo kako su se nekada 50-ih i 60-ih godina kupovale knjige za dnevnu sobu na metar u boji, ali danas nema te kupovine knjiga. Danas se knjige izbacuju, deca uopšte nemaju priliku da se sretnu sa njima, posebno ako roditelji žele savremeno uređenje gde će u dnevnoj sobi da dominira televizor, a ne police sa knjigama. Znači ako nemate knjige u dnevnom boravku, ako Vas dete nikada ne vidi sa knjigom, ako ne posećujete književne večeri, ne slušate o knjigama, ne idete u biblioteku, ne kupujete knjige, sumnjam da ćete stvoriti čitaoca – zaključuje Maja Radoman Cvetićanin. 

Misija aleksinačkih „Čitalića” širi se i izvan granica Republike Srbije, pa ovu manifestaciju podržavaju Republički pedagoški zavod Republike Srpske i Slovce – portal za učenje srpskog jezika u dijaspori.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

one + 7 =